OMS s-a sucit (iar): Certificatul verde NU e bun și propune eliminarea lui și a restricțiilor de călătorie. „Provoacă stres social și economic”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca restricțiile de călătorie, dar și certificatul verde să fie eliminate. De ce? Pentru că aceste măsuri s-au dovedit a fi ineficiente în lupta pentru combaterea coronavirusului și provoacă un stres social.

OMS: Certificatul verde NU e bun. Nu (mai) recomandă nici restricțiile
Pe cât de ciudate sunt aceste recomandări făcute de OMS, pe atât de plauzibile sunt explicațiile. Organizația Mondială a Sănătății este de părere că interdicțiile de călătorie, dar și obligativitatea vaccinării pentru cei care călătoresc nu sunt eficiente în „suprimarea propagării internaţionale” a virusului SARS-COV-2, citează Le Figaro, potrivit News.ro.

Valul covid-19 cauzat de varianta Omicron a adus și un val de restricții în Europa, inclusiv pentru persoanele vaccinate, în Italia sau Austria. Astfel, comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății a facut o serie de recomandări, mai ales pentru călătoriile internaționale. Acestea au fost stabilite la data de 13 ianuarie 2022 și au fost publicate la data de 19 ianuarie 2022.

„Provoacă stres social și economic”
Ce recomandă OMS, mai exact: Să fie ridicate sau relaxate interdicțiile de călătorie, pentru că aceste măsuri „nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state”. În ceea ce privește obligativitatea purtării măștii de protecție, testarea oamenilor, izolarea și/sau carantinarea, dar și vaccinarea ar trebui să se bazeze pe evaluarea riscurilor. De asemenea, toate aceste măsuri ar trebuie să nu fie o povară financiară pentru oamenii care călătoresc.

De exemplu, Australia sau Noua Zeelandă nu permit accesul turiștilor în prezent, practic sunt închise. În SUA și Finlanda nu pot intra persoanele nevaccinate.

OMS mai spune că nu ar trebui să li se ceară dovada vaccinării oamenilor care călătoresc, iar această măsură este una excesivă, în condițiile în care accesul global este limitat, iar vaccinurile împotriva coronavirusului sunt distribuite inechitabil.

Statele ar trebui să vină cu o abordare bazată pe riscuri pentru a facilita călătoriile internaționale: ridicarea sau relaxarea măsurilor.

Comitetul Organizației Mondiale a Sănății a modificat și una din recomandările făcute pentru campania de vaccinare din lume. Astfel, experții recomandă ca până la începutul lunii iulie 2022, 70% din populația tuturor țărilor să fie vaccinată. De asemenea, OMS mai spune că vaccinarea împotriva coronavirusului ar trebui să fie inclusă în serviciile de sănătate obișnuite.