Expira certificatul verde in Romania

Ministrul Sănătății a făcut un anunț de mare interes pentru toți românii.

Este vorba despre valabilitatea certificatului verde în România. Profesorul Alexandru Rafila, cel care ne reprezintă țara la Organizația Mondială a Sănătății a anunțat data la care expiră certificatul verde.

Când expiră certificatul verde

Alexandru Rafila a declarat că certificatul verde expiră pe 1 februarie pentru românii care nu și-au făcut doza booster. Mai exact este vorba despre cei pentru care au trecut mai mult de nouă luni de la a doua doză. Începând cu data de 1 februarie, acestor persoane le va expira certificatul verde.

Ministrul Sănătății a anunțat că aceasta este directiva de la Uniunea Europeană și că toate statele membre se conformează. Astfel, Rafila se așteaptă la o creștere a numărului de persoane care se imunizează.

Valabilitatea certificatului verde este prelungită dacă persoanele se imunizează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea imunizării (doza a doua), a precizat Ministrul Sănătății.

Cum rămâne cu legea certificatului verde la locul de muncă

Deși inițial s-a bătut moneda pe importanța adoptării unei legi care vizează obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, autoritățile s-au răzgândit. Ministrul Sănătății a spus că acest document nu mai reprezintă o urgență întrucât până la implementarea legii numărul de infectări va scădea din nou.

În același timp, liderul Partidului Social Democrat, a spus că o lege în sensul acesta este tardivă. Marcel Ciolacu a declarat că el nu a fost și nu este de acord cu introducerea certificatului verde la locul de muncă.

Cred că am dat zeci de explicaţii în ceea ce priveşte certificatul verde atât eu, cât şi colegii mei, cât şi coaliţia, cât şi ministrul. Este tardivă o lege cu certificatul verde în acest moment. Este tardivă. Mai mult, ştiu că este o ordonanţă de urgenţă în vigoare în ceea ce priveşte certificatul verde, a spus Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, liderul Partidului Național Liberal a declarat la Digi 24 că ar vrea să vadă cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creșterea numărului de imunizări în rândul populației.