Presedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii dupa ce Rusia a cerut retragere a trupelor NATO din Romania

Presedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) cu privire la situatia din Ucraina, in contextul tensiunilor legate de o presupusa intentie de invazie de catre fortele armate ruse.

Presedintele Romaniei a convocat CSAT pentru miercuri, 26 ianuarie, la Palatul Cotroceni, a anuntat Administratia Prezidentiala.

”Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a convocat sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, incepand cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni”, se precizeaza intr-un comunicat al Presedintiei.

Potrivit sursei citate ”Pe ordinea de zi a sedintei sunt incluse subiecte referitoare la:

• Situatia de securitate in Zona Extinsa a Marii Negre si pe Flancul Estic al NATO;

. Masuri privind dezvoltarea capacitatilor de raspuns la noile provocari ale mediului de securitate si cresterea rezilientei”.

Romania considera ”inadmisibila” cererea Rusiei de retragere a trupelor NATO din tara noastra
Ministerul roman al Afacerilor Externe a respins vineri ca fiind inoportune si lipsite de orice fundament declaratiile Ministerului de Externe al Federatiei Ruse privind prezenta militara aliata pe Flancul Estic al NATO.

Rusia a reiterat solicitarea sa privind retragerea trupelor NATO din Romania si Bulgaria, in contextul negocierilor purtate cu SUA.

Romania considera ”inadmisibila” solicitarea Rusiei de retragere a trupelor NATO din tara noastra, despre care precizeaza ca reprezinta ”o reactie strict defensiva la comportamentul tot mai agresiv al Federatiei Ruse”, se arata intr-un comunicat transmis vineri de MAE.