Un polițist refuză să dea amenzi pentru masca textilă: ”NU am studii de specialitate”

Un polițist refuză să aplice sancțiuni pentru nepurtarea măștii de protecție potrivite, respectiv medicală sau FFP2, motivând că nu are studii de specialitate să facă diferența față de cele de textil. Agentul și-a făcut publică decizia, pe Facebook, iar acum este cercetat. Sindicatul Europol a îndemnat polițiștii ca din 8 ianuarie să nu aplice sancțiuni pentru cetățeni, ci doar avertisment. Sfatul sindicatului este însă facultativ. Explicația că folosește mască de pânză dublată de una medicală a fost folosită chiar ieri de ministrul Apărării Vasile Dâncu, iar acesta nu a fost amendat.

Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța refuză să aplice sancțiuni pentru masca de protecție din textil, întrucât nu le poate diferenția de cele medicale sau FFP2.

„Eu unul indiferent de orice dispoziție dată de șefii ierarhici nu voi controla și nu voi sancționa nici un cetățean român privind autenticitatea măștii purtate. NU am pregătire de specialitate, nu există bază legală în fișa postului meu, NU am pregătire medicală de specialitate”, a spus polițistul, care este agent șef principal de Poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța pe Facebook, potrivit Libertatea care citează ziarul local.

Agentul care a anunțat că refuză să aplice sancțiunile este acum verificat de superiori. „La data de 10 ianuarie a.c., la nivelul instituției noastre au fost demarate verificări prin Biroul Control Intern”.

EUROPOL, sindicatul politiților, le-a cerut agenților să nu se supună noii hotărâri
După apariția noii reguli, Sindicatul Europol a criticat „prevederile lipsite de claritate și de logică” și i-a îndrumat pe polițiști să refuze să controleze conformitatea măștilor de protecție.

„Pe toată durata pandemiei, profesia de polițist a fost cea mai versatilă. De la intenția ministrului Vela de a împărți Lumina sfântă de către polițiști, identificarea și transportarea celor care sunt surprinși în afara locuinței unde trebuiau să fie carantinați și până la noile sarcini de a verifica măștile de protecție, ne așteptăm ca, în curând, guvernanții să îi pună pe polițiști să efectueze teste PCR, să consulte persoane care prezintă simptome sau, de ce nu, să efectueze operații pe creier acolo unde nu există chirurgi. Viitorul ne aparține!”, au transmis reprezentanții Europol. Aceștia au spus că partea ridicolă a situaţiei va fi atunci când „poliţiştii vor fi în faţa cetăţeanului şi îi vor cere să prezinte masca la control.”