Veste foarte proastă anunţată de Medicul Alexandru Rafila. Toţi românii

Alexandru Rafila vine cu o veste proastă pentru români. Medicul a anunțat că pandemia de covid-19 este departe de a fi trecut, cel puțin în România.

Mai mult, țara noastră a intrat în valul 5 și suntem pe un trend ascendent rapid, chiar printre cele mai mari din Europa, ocupând locul doi sau trei în acest clasament. Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă valul 5 al pandemiei a ajuns în România.

Ministrul Sănătății, vești îngrozitoare pentru români

Alexandru Rafila a declarat că România a intrat în valul 5 al pandemiei și avem deja câteva mii de cazuri pe zi.

„În mod evident a intrat în valul 5. Am discutat de câteva sute de cazuri pe zi, acuma discutăm de câteva mii de cazuri pe zi, chiar dacă pare că situaţia s-a stabilizat de vreo patru, cinci zile asta înseamnă că lucrurile au revenit la normal.

Vă spun apropo acel număr de reproducere bazal, ţineţi minte că am tot discutat, e pe la 1.70, deci foarte, foarte mult, am crescut de la 0,7 la 1,7 ceea ce demonstrează că este o creştere rapidă în România.

Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa şi nu mă refer doar la Uniunea Europeană, suntem pe locul doi sau trei aşa că nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm, ci dimpotrivă trebuie să fim extrem de atenţi”, a afirmat Rafila.

El a vorbit depsre sistemul de sănătate în aceste condiții, spunând că speră ca noile cazuri să nu fie atât de grave și de multe.

Ce se întâmplă în valul 5
„Speranţa este că aceste cazuri noi care se înregistrează să nu pună în pericol sistemul de sănătate, adică persoanele care se internează să nu fie aşa de multe.

Noi am pus deja la punct, cel puţin din punct de vedere procedural, din punct de vedere legislativ pentru că aşa sunt lucrurile acum, trebuie să-l şi rodăm un pic,

o săptămână cel puţin, sistemul, încât să fie un circuit pacientului extins foarte clar, care sunt criteriile, inclusiv de evaluare în centrele acelea”, a transmis ministrul Sănătăţii.

„Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut – noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val. (…)

De evitat, nu ar fi reușit să îl evite, dar cu siguranță profilul valului 5 ar fi fost diferit. Pentru că una este să ai 25-50.000 de cazuri într-o zi și cu o creștere în decurs de 2-3 săptămâni să ajungi, să zicem, de la 5.000 de cazuri la 25.000 de cazuri și altceva este să ai o creștere care este mult mai lentă și să ai într-o săptămână 5.000, 6.000, 9.000, după care să mergi pe un trend descrescător.

Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea, adică modul de creștere al numărului de cazuri și lucrul acesta oferea o relaxare a sistemului de sănătate care nu ar fi fost pus în pericol așa cum ar putea să fie dacă numărul de cazuri înregistrate în câteva zile este extrem de mare”, a declarat Alexandru Rafila, la începutul lunii ianuarie. scrie playtech