Noi restricţii pentru români din 8 ianuarie: Unde vor mai putea intra persoanele nevaccinate

Comitetul Naţional pentru situaţii de Urgenţă propune menţinerea obligativităţii purtării a măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2 în toate spaţiile publice închise şi deschise. Există mai multe excepţii atât în ceea ce priveşte masca, cât şi persoanele nevaccinate.

Noi restricţii pentru majoritatea românilor din 8 ianuarie, când intră în vigoare o nouă stare de alertă. CNSU propune ca accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 să fie permis în lăcașurile de cult, unde se desfășoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective, și în unitățile de alimentație publică în care se comercializează produse alimentare și băuturi alcoolice sau nealcoolice aflate în afara centrelor comerciale, târgurilor, bâlciurilor și talciocurilor.

De asemenea, CNSU propune ca activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, să se desfășoare în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne. În aceeaşi situaţie, se află şi organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase.

Ce persoane sunt exceptate de la purtarea măştii:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Grupul de Comunicare Strategică anunţă miercuri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat aproape 6.000 de cazuri noi de COVID-19.

Restricții Covid 8 ianuarie. Sancțiuni și amenzi
Românii trebuie să fie conștienți și de faptul că amenzile aplicate de autorități în cazul în care noile reglementări nu sunt respectate sunt unele aspre.

Persoanele care sunt observate că nu poartă mască de protecție inclusiv în spațiile publice deschise pot fi amendate cu până la 2.500 de lei. Mare atenție! Sancțiunea se aplică inclusiv pentru portul măștii de tip textil.

Restricții Covid 8 ianuarie. Programul de funcționare al magazinelor și restaurantelor
Magazinele, restaurantele, terasele și cafenelele vor fi rămâne deschise până la ora 22:00. În funcție de rata infectărilor din fiecare zonă, toate localurile vor fi nevoite să respecte normele impuse de Guvern.

Astfel, în zona în care se înregistrează până la 3 infectări la mia de locuitori, localurile vor putea funcționa la jumătate din capacitate.

Restricții Covid 8 ianuarie. Cum se va desfășura activitatea în sălile de cinema și pentru spectacolele în aer liber
În cazul sălilor de teatru, sălilor de cinema sau sălilor de concerte avem de a face cu reguli mult mai stricte. Acestea vor fi ocupate într-un procent de 50% doar dacă nu e depăsit pragul de 1 cazuri/mia de locuitori.

În ceea ce privește evenimentele organizate în aer liber, precum concertele, acestea se pot desfășura cu cel mult 1.000 de persoane prezente, doar dacă rata de infectare înregistrează sub 1 caz la mia de locuitori. Dacă pragul este depășit, atunci numărul participanților se va înjumătăți .

Restricții Covid 8 ianuarie. Perioada de carantinare, redusă
Guvernul are în vedere modificarea perioadei de carantinare pentru persoanele care au trecut prin boală sau sunt vaccinate. Astfel, o variantă care se discută în prezent prevede reducerea de la 14 zile la 10 zile pentru persoanele trecute prin boală sau vaccinate. În alte țări europene, precum Franța, carantina a fost redusă la 5 zile, în cazul persoanelor vaccinate și care prezintă un test negativ.

Raed Arafat: ”Vorbim de reducerea perioadei de carantinare şi de izolare şi e posibil să fie diferenţiat pentru persoanele care nu sunt vaccinate trecute prin boală şi persoanele care sunt vaccinate şi trecute prin boală.”

Restricții Covid 8 ianuarie. Descarcă Hotârârea CNSU
Citește mai multe despre noile restricții care intră în vigoare din data de 8 ianuarie. Descarcă de AICI documentul.