Tradiții în Ajun de Bobotează. Ce să nu faci niciodată pe 5 ianuarie

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale acestei luni, după ce au trecut Crăciunul, Sfântul Vasile și alte evenimente marcante ale iernii. Este important să ținem cont de mai multe tradiții pe 6 ianuarie, dar și în Ajun de Bobotează. De data de 5 ianuarie se leagă o mulțime de superstiții interesante.

Tradiții înainte de Bobotează
Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători creștin-ortodoxe, marcând momentul botezului Lui Iisus Hristos. Este un eveniment mare, precedat și de Ajun, în care trebuie să ținem cont de mai multe tradiții. Este o zi specială, 5 ianuarie, când trebuie să fim foarte atenți la tot ce facem, pentru a primi așa cum trebuie spiritul acestei zile mari.

În majoritatea zonelor din țară, în Ajun începe confecționarea crucii tradiționale. În fiecare an această este făcută fie din gheață, fie din brad, totul depinde de cum va fi vremea. Butoaiele trebuie să fie deja pregătite cu apă și deja se citesc câteva rugăciuni înainte de ziua cea mare, când se pregătește agheasma.

Acasă, oamenii așteaptă preotul cu Ajunul Bobotezei acolo unde nu a fost deja. Casa lor este sfințită și preotul le urează numai de bine. Este foarte important să fim acasă când vine preotul și să îl primim în locuințele noastre așa cum trebuie.

Ce să faci în Ajun de Bobotează
O tradiție veche susține că fiecare familei trebuie să organizeze o masă mare, cu 12 feluri de mâncare, la care să invite familia și toți prietenii apropiați. Se spune că doar așa vor rămâne uniți tot restul anului și vor avea parte de o prietenie și o relație foarte bună.

Tot în Ajunul Bobotezei se mai spune și că oamenii ar trebui să țină post, chiar post negru. Totuși, nu este o regulă strictă și nici nu atragem ghinionul dacă nu respectăm acest obicei.

De asemenea, în noaptea de Ajun, fetele de măritat îşi pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa viitorul soţ. Se spune că în vis va apărea chipul celui cu care vei ajunge cândva să te căsătorești.

De altfel, nu e bine să te cerți cu nimeni, să intri în conflicte, pentru că așa îți va merge mereu. Este important să primești pe oricine la tine în curte și să îl așezi la masă, să petreceți împreună. Tradiţia populară mai spune că Ajunul Bobotezei este cea mai geroasă zi a anului şi că în această noapte viitorul poate fi citit în oglindă.