Ceaiul la indemana oricui – Amelioreaza oboseala cronica, scleroza multipla, artrita si unele afectiuni ale glandei tiroida

Cimbrul este o planta nativa din regiunea mediteraneana si din sudul Europei, care a fost utilizata in mod traditional ca remediu domestic, in cazul problemelor toracice si problemelor respiratorii, cum ar fi gripa, congestia in piept, racelile comune, tusea, bronsita, etc.

Aceasta planta trateaza in mod eficient bolile respiratorii, intareste sistemul imunitar, previne bolile cronice si infectiile fungice, reduce stresul, stimuleaza fluxul de sange si sprijina functia cardiaca.

Acesta a fost utilizat in mod traditional intr-o forma zdrobita pentru a accelera vindecarea ranilor si pentru a preveni infectiile.

Aceasta planta benefica este bogata in vitamina C, A, complexul B si acidul folic.

Mai mult decat atat, el abunda in calciu, fier si potasiu, astfel incat sustine productia de globule rosii, regleaza tensiunea arteriala si sustine distributia antioxidantilor in organism.

Este o sursa bogata de bioflavonoide si uleiuri volatile, cum ar fi timolul, care ofera efecte antioxidante puternice.

Terpenele, cum ar fi acizii rozmarinic si ursolic, au puternice proprietati de lupta impotriva cancerului, astfel ca studiile au aratat ca utilizarea frecventa a cimbrului creste cantitatea de DHA in rinichi, creier, si membranele celulare ale inimii, iar DHA este un acid gras omega-3 vital.

Uleiul esential de cimbru are puternice efecte antifungice, antivirale, antiseptice, anti-parazitare si anti-reumatice, si este extrem de util in cazurile de lupus, scleroza multipla, fibromialgie, tinitus, vertij, sindromul oboselii cronice, artrita reumatoida si tiroidita Hashimoto.

Mai mult decat atat, are proprietati puternice de expectorant si antispasmodic bronsic, care sunt utile in cazul afectiunilor:

Astm, Laringita, Tuse, Bronsita acuta si cronica, Inflamatia gurii, Gingivita, Infectii si iritatii in gat

Frunzele proaspete sunt folosite pentru aromatizarea si condimentarea preparatelor culinare, avand si efect terapeutic (ajuta digestia, stimuleaza functia hepato-biliara, sprijina functia pancreatica).

Infuzia se prepara din 1 – 2 lingurite de planta uscata si maruntita la 250 ml apa clocotita care se lasa la infuzat 5 – 10 minute, apoi se strecoara si se consuma 2 – 3 cani pe zi. Sub forma de gargara poate fi administrat in amigdalite, faringite, laringite.

Tinctura se prepara din frunze si inflorescente (culese la soarele amiezii) puse intr-o sticla peste care se toarna alcool de 60 – 70 de grade, se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de 15 zile; se administreaza cate 20 de picaturi de 3 ori pe zi pentru dischinezii biliare, dispepsii gastro-intestinale, viermi intestinali, enterocolite, tuse, bronsite.

Iata cum sa pregatiti ceai de cimbru acasa si sa va bucurati de beneficiile acestei plante:

Ingrediente: cimbru organic si apa purificata

Indicatii

Intr-un ibric, adaugati o lingurita de cimbru uscat la o ceasca de apa. Se incalzeste pana se fierbe si apoi se inlatura. Acoperiti, infuzati timp de 5 minute si strecurati.

Pana acum, cimbrul nu a prezentat efecte adverse, dar utilizarea excesiva nu este recomandata. In sarcina si alaptare este recomandat un consum moderat de cimbru.

Uleiul esential trebuie folosit doar sub supraveghere medicala.