Restricții noi pentru români! Ce măști de protecție trebuie să purtăm, dar și ce se va întâmpla cu elevii în școli

Situația din România continuă să fie una extrem de dificilă, mai ales de când și-a făcut apariția în țara noastră și varianta Omicron. Numărul de cazuri este în continuare unul destul de ridicat și autoritățile se pregătesc deja pentru valul cinci. Astfel, au stabilit impunerea de noi măsuri, pentru a evita răspândirea rapidă a virusului.

Pregătiri pentru valul 5
Premierul Nicolae Ciucă a convocat luni, 3 ianuarie, o ședință pentru a analiza efectelor pandemiei de COVID-19, în contextul în care tulpina Omicron va deveni dominantă în următoarea perioadă. La întâlnire au fost invitați să participe miniștri și reprezentanți ai ministerelor Sănătății, Finanțelor, Justiției, Educației, Muncii și Solidarității Sociale, precum și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Astfel, au fost abordate mai multe situații și s-a ajuns la concluzia că este nevoie de impunerea de noi măsuri, care vor intra în vigoare în perioada următoare. Situația continuă să fie dificilă și numărul de cazuri destul de ridicat.

Dacă din data de 9 decembrie obligativitatea măștii de protecție în spațiile deschise a dispărut, se pare că autoritățile intenționează să reintroducă această măsură. În plus, se ia în calcul impunerea purtării de măști chirurgicale sau al altor tipuri de măști care să respecte standardele FFP2.

“Continuarea vaccinării rămâne, în continuare, cea mai sigură soluție de protejare a vieții și sănătății românilor față de formele grave de îmbolnăvire generate de SARS-CoV-2. Pe de altă parte, una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări, rămâne portul corect al măștii chirurgicale sau al altor tipuri de măști care să respecte standardele FFP2.”, transmit autoritățile.

Măsuri noi de la Guvern
Printre altele, autoritățile au analizat și situația din școli, care este una extrem de dificilă și trebuie ținută sun control. Astfel, se ia în calcul în continuare testarea elevilor din fiecare școală, precum și să fie inclusă oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie

Pentru continuarea în bune condiții atât a funcționării serviciilor publice, cât și a activităților economice care să mențină locurile de muncă, au fost prezentate ca soluții alternanța program de lucru, respectiv șomaj tehnic. Ministrul Economiei a asigurat că dispune de toate resursele necesare în acest sens.

De altfel, autoritățile continuă să încurajeze imunizarea prin vaccinare, susținând că este cea mai bună metodă de trecere a pandemiei. Până acum, în România au fost confirmate 92 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron. Specialiștii se tem că această nouă tulpină va deveni dominantă în următoarea perioadă.