Calendar ortodox 13 decembrie 2021. Cea mai puternică rugăciune

Calendar ortodox 13 decembrie 2021. În această zi are loc o mare sărbătoare, extrem de importantă pentru toți credincioșii. Sfântul mitropolit Dosoftei e prăznuit luni de Biserică și reprezintă un prilej de rugăciune, dar și de respectare a unor tradiții clare.

Sfântul Dosoftei, 13 decembrie
Mitropolitul Dosoftei s-a născut în anul 1624 la Suceava, primind la botez numele Dimitrie. A fost un om bun încă de tânăr, care s-a concentrat pe a învăța Cuvântul Domnului. A trăit numai printre oameni credincioși, s-a tras dintr-o familie iubitoare de Dumnezeu și a reușit să meargă pe același drum.

În vremea mitropolitului slujbele se țineau fie în grecește, fie în slavonește, limbi pe care poporul nu le mai înțelegea. Astfel, marea să grijă era că poporul să înțeleagă ceea ce se slujește în biserică, așa că a învățat mai multe limbi, pentru a le putea traduce celorlalți.

Sfântul a fost înmormântat în Biserică Nașterii Domnului din Zolkiew, aflată astăzi în Ucraina. Tot acolo se află și moaștele, la care mulți vin să se roage, pe motiv că sunt făcătoare de minuni. Se spune că acolo au mers mulți bolnavi și oameni cu probleme în familie, care au fost mântuiți.

Rugăciune 13 decembrie
Rugăciunea de mai jos este una dintre cele mai puternice. Este închinată Sfântului Dosoftei și se citește încă din dimineața de 13 decembrie, dar poate fi rostită în orice zi, când te simți singur și vrei ajutor.

Bucură-te, învăţător şi lucrător al faptelor bune, povăţuitor către sfinţenie, păstor bun al ortodocşilor, luminător duhovnicesc al Moldovei, păzitorul tuturor celor care săvârşesc cu credinţă pomenirea ta, roagă pe Hristos, preafericite, să ne dăruiască nouă mare milă.

Bucură-te, minte sfinţită, lăcaş curat al Sfântului Duh, slujitor al Bisericii, povăţuitor al credincioşilor, mustrător al ereticilor, luminător al conştiinţelor şi povăţuitor spre Împărăţia cerurilor; cântăreţ melodios al Sfântului Duh şi lauda lui David psalmistul, roagă pe Hristos să dăruiască sufletelor noastre mare milă. Bucură-te, alăută duhovnicească;

Bucură-te, înalt cugetător şi dulce viersuitor! Bucură-te, cinstitor al sfinţilor şi închinător adevărat al Preasfintei Treimi. Cel ce stai în ceata ierarhilor, roagă-te Domnului pentru neamul nostru, să fie păzit de eresuri, de necazuri şi de suferinţe şi să ne dăruiască nouă mare milă. Amin!