Prognoza meteo pentru decembrie 2021 și ianuarie 2022. Când se instalează iarna adevărată

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au făcut primele estimări cu privire la condițiile meteorologice. Cel puțin de Crăciun și Revelion, toată lumea așteaptă ninsoarea, însă veștile nu sunt prea bune în privința acestui aspect. Primele episoade de ninsoare au fost la începutul lunii decembrie, însă temperaturile ridicate au topit zăpada, iar vremea a fost mai caldă decât normalul pentru această perioadă.

Prognoza meteo în decembrie 2021 și ianuarie 2022
Meteorologii anunță temperaturi din ce în ce mai scăzute pentru finalul anului 2021. Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie a anunțat că, la cum se prezintă datele meteo acum, sunt șanse foarte mici să avem un Crăciun alb. Așadar, nici anul acesta, de sărbătorile de iarnă nu ne vom bucura de zăpada.

La acest moment semnalul pare pentru o săptămână înainte de sărbătoarea Crăciunului mai caldă decât în mod obișnuit, a declarat Elena Mateescu.

Trecând peste acest aspect, în săptămâna 13-20 decembrie, cu excepția regiunilor vestice, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, mai ales în nord-estul țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 20-27 decembrie, care include sărbătoarea Crăciunului, temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu excepția regiunilor intracarpatice și a sud-estului țării unde temperaturile medii vor fi mai coborâte. De asemenea se va înregistra o abatere termică negativă accentuată la munte.

Prognoza meteo în prima săptămână din ianuarie 2022
În săptămâna 27 decembrie – 3 ianuarie, temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile montane.

În săptămâna 3 – 10 ianuarie, mediile valorilor termice se vor situa sub mediile climatologice specifice acestei săptămâni, în toate regiunile. În ceea ca privește regimul pluviometric, aflați că precipitațiile estimate pentru acest interval vor fi deficitare la nivelul întregii țări.

Potrivit estimărilor realizate de către meteorologi, în a doua jumătate a lunii ianuarie vom avea parte de viscol, ninsori abundente și episoade de ger, în cea mai mare parte a țării.