Calendar ortodox 11 decembrie 2021. Sărbătoare mare!

Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul este sărbătorit sâmbătă, conform calendarului ortodox 11 decembrie 2021. Acest sfânt s-a născut în satul Vitaria din Mesopotamia, din părinți creștini. A îmbrățișat viața monahală la vârsta de 12 ani. Se știe despre el că și-a prorocit ziua morții.

Sfântul Daniil Stâlpnicul, sărbătorit în 11 decembrie, este cunoscut pentru faptul că în timpul vieții sale a alungat demonii și duhurile necurate.

După moartea starețului, monahii l-au ales pe Daniil în locul lui. Însă Daniil a renunțat la această vrednicie și a fugit la Sfântul Simeon și apoi la Constantinopol. Nouă ani a stat într-un templu părăsit la Filemporon. Urmând Sfântului Simeon, Daniil s-a retras într-un munte dintre mare și Constantinopol. Un prieten i-a făcut un stâlp cu grilaj. Patriarhul Ghenadie I al Constantinopolului l-a hirotonit preot.

Sfântul Daniil Stâlpnicul a săvârșit multe minuni în timpul vieții, vindecându-i pe bolnavi.

La mulți ani, Daniel, Daniela! Semnificația numelui

DANIEL – provine de la numele ebraic “Daniyyel”, care înseamnă “Dumnezeu este Judecătorul meu”. Este un nume comun pentru bărbați, și este, de asemenea, utilizat ca și nume de familie. Este și bază pentru diverse derivate de nume și prenume.

Numele “Dana” în diferite limbi ale lumii: “Dana” (germana, ceha, slovaca, ebraica), “Danette”, “Danita”, “Danna” (engleza), “Dania” (italiana), “Danya” (ebraica).

Cei care poartă numele de Daniel sunt persoane plăcute, sociabile, communicative, vesele, mereu zâmbitoare.

Daniel/ Daniela au calități precum: sensibilitate, emotivitate, tact, tolerantă. Daniel este o persoană idealistă. I-ar plăcea că toată lumea din jurul sau să fie mereu fericită. Pentru Daniel, viață să afectivă este extrem de importantă. În momentul în care se simte neînțeles, neiubit sau când este dezamăgit, Daniel își pierde o bună parte din energie, simte că nu mai are nicio posibilitate, se lasă invadat de gândurile negre.

Minunile Sfântului Cuvios Daniel Stâlpnicul
Patriarhul Anatolie s-a îmbolnăvit grav. L-a chemat pe Daniil și i-a cerut să se roage pentru el. Aceste rugăciuni au fost primite și patriarhul s-a vindecat.

Înțeleptul Chir, fostul conducător al Frigiei, a ajuns episcop al orașului Cotilia. Acesta avea o singură fiică, pe Alexandra și ea era chinuită de diavol. Cuviosul Daniil a tămăduit-o prin rugăciunile lui. Drept mulțumire, Chir a scris despre el următoarele:

„Între pământ și cer stă un bărbat lovit de pretutindeni de vânt și nicidecum nu se teme. Cu hrana cerească se hrănește și bea vânt în setea lui, sprijinindu-și picioarele pe un turn înalt, urmând lui Simeon. El propovăduiește pe Fiul Maicii Domnului, cea neispitită de nuntă”.

De asemenea, multe alte minuni a săvârșit Cuviosul Daniil Stâlpnicul, tămăduind pe cei ce veneau la el.

Împăratul Leon cel Mare (457-474) îi cerea adesea sfatul Cuviosului Daniil, care i-a proorocit focul ce a cuprins Constantinopolul în seara sărbătoririi Sfântului Mamant (2 septembrie), când au ars opt suburbii și i-a proorocit, de asemenea, că regele vandalilor, Genseric, care năvălise asupra Alexandriei, nu va obține nici o victorie.