Calendar ortodox 7 decembrie 2021. Ce să nu faci de ziua Sfintei Filofteia

Luna decembrie este luna sărbătorilor, una dintre cele mai speciale din an. La data de 7 decembrie, creștini ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Muceniță Filofteia, care se numără printre cele mai puternice sfinte. Este important să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri cu ocazia acestei sărbători.

Sfânta Filofteia, 7 decembrie

Sfânta Filofteia, ocrotitoarea Țării Românești, este sărbătorită anual pe dat de 7 decembrie. Filofteia era o fetiță credincioasă și milostivă, însă viața nu a fost deloc una ușoară pentru ea. Filofteia de mică a rămas orfană de mamă, dar a primit o educație aleasă de la aceasta până atunci.

Mama ei o îndrumase pe calea credinței și a învățat-o să Îl iubească pe Dumnezeu. Astfel, Filofteia nu a renunțat să se roage nici după ce a rămas în grija tatălui, deși acesta nu avea deloc credință și nu era de acord cu ea. Destinul acesteia este unul tragic, toate acestea din cauza iubirii sale pentru El. Sfânta Filofteia a fost ucisă chiar de tatăl ei la vârsta de doar 12 ani, pentru că nu voia să se lepede de Domnul.

Numele sau în limba greacă înseamnă “iubitoare de Dumnezeu”, virtute pe care a demonstrat-o mereu de-a lungul vieții sale. L-a iubit pe Dumnezeu mai mult decât orice și a fost dispusă să își dea viața pentru el.

Tradiții 7 decembrie

După Sfântul Nicolae este sărbătorită Sfânta Filofteia. Se spune că ea este ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească şi să aibă o viaţă liniștită. Astfel, dacă respecți această zi, vei avea numai de câștigat și norocul îți va surâde.

În tradiţia populară, Sfânta Filofteia este considerată o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. De aceea, se spune că ea are harul de a alunga seceta, fiind numită şi “aducătoarea de ploi”. Astfel, trebuie să ne rugăm la ea pentru a avea o recoltă bună și pentru a fi fericiți de secetă.

Se zice că pe 7 decembrie nu este bine să lucrezi sau să faci alte treburi casnice, pentru că vei atrage necazuri asupra familiei tale și o vei mânia pe Sfânta Filofteia. De altfel, nu se coase și nu se spală.