Valeriu Gheorghiţă a dezvăluit când şi cum ar putea introduce autorităţile din România vaccinarea obligatorie.
În România încep discuţiile despre vaccinarea obligatorie. Valeriu Gheorghiţă a dezvăluit când şi cum se va lua o astfel de decizie în țara noastră.
“Pandemia decimează populațiile țărilor.
La un moment dat, lucrurile trebuie tranșate. Altfel populația și autoritățile vor asista neputincioase la evoluția pandemiei. Omenirea este în competiție cu acest virus, suntem într-o cursă contra cronometrul. Virusul se adaptează și schimbă regulile jocului.
Vaccinarea obligatorie trebuie să rămână o ultimă măsură dacă toate celelalte eșuează și vezi că mor oamenii și ești neputincios, legat de mâini și de picioare. Sigur, discuția este foarte serioasă și nu văd de ce să nu înceapă aceste discuții, să existe dezbateri, implicarea întregii societăți, cu puncte pertinente, pro și contra, ca să vedem unde să ne aflăm.
În România, va fi foarte greu de luat o asemenea măsură. Este foarte greu să impui măsuri care nu sunt înțelese. Principala problemă este neîncrederea în vaccin. Și celelalte vaccinuri te protejează de formele grave”, a declarat Valeriu Gheorghiţă pentru Aleph News.
Ce s-a greşit în campania de vaccinare din România?
De asemenea, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a analizat şi ce elemente puteau fi îmbunatăţite în campania de vaccinare din România.
“Poate lucrurile puteau să fie mai bine făcute pe combaterea dezinformării. 50% din populație este în rural unde accesul la informare se face de la TV. Responsabilitatea mass media este foarte mare. Dezinformarea și mișcarea anti-vaccinistă a fost foarte puternică.
Pe infertilitate, în 2-3 ore, au fost mii de distribuiri, impactul era de câteva sute de mii de persoane.
În aceeași seară am venit cu un răspuns, dar răul fusese produs. Nu e atât dezinformarea, cât de la cine vine dezinformarea. Lupta în continuare este inegală. Trebuie să prevenim dezinformarea în timp real.
Dezinformarea a crescut ezitarea, teama, frica. Dezinformarea a fost responsabilă de multe decese în România. 90% din persoanele decedate sunt persoane nevaccinate. (…)
94% din oameni spun că nu a fost o problemă cu accesibilitatea la vaccinare. În peste 97% din comunele din România am trimis echipe mobile. Colaborarea autorităților locale a fost mai bună sau mai puțin bună”, a mai spus, duminică, Valeriu Gheorghiţă.