ULTIMA ORA! Cumpărături fără certificat verde la magazin, de sărbători? Ce spune Alexandru Rafila despre această posibilitate

Ce se întâmplă cu obligativitatea prezentării certificatului verde la magazin? Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre faptul că a observat în această perioadă mulți oameni iresponsabili, care se înghesuie la concerte sau manifestări în aer liber, astfel încât discuția despre eliminarea obligativității certificatului verde la intrarea în magazine nu a fost încă abordată.

El a fost întrebat dacă va fi eliminată obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în magazine, având în vedere că urmează sărbătorile de iarnă.

Certificatul verde, obligatoriu de sărbători în magazine?
Ministrul Sănătății spune că are alte îngrijorări cu privire la faptul că oamenii se înghesuie să meargă la cumpărături în perioada apropierii Crăciunului.

„O să vedem care este situaţia. Îngrijorarea mea – şi trebuie să discutăm dacă vrem să fim corecţi – este că dumneavoastră discutaţi despre certificat, eu discut despre comportamentul lipsit de responsabilitate al unor oameni.

Am văzut concerte la care oamenii se înghesuiau, nu purtau mască, am văzut manifestări în aer liber la care oamenii nu purtau mască şi lucrul acesta nu este în regulă.

Faptul că scade incidenţa nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos şi pentru lucrul acesta trebuie să lucrăm cu toţii”, a spus ministrul Sănătăţii.

Momentan, în mall-uri și centrele comerciale care au magazine alimentare nu se poate intra decât prezentând certificatul verde de vaccinare sau dovada trecerii prin boală. De altfel, în afara mallului se poate intra în magazinele alimentare doar cu mască și respectând regulile sanitare.

Unde ai voie să intri fără certificat verde
În orice alt magazin, exceptând farmaciile, se intră cu certificat verde.

„Astfel, a fost corectată această situație, clarificată și deci, la mall-uri, la intrare în centrele comerciale e obligatorie verificarea certificatului verde, vaccinat sau trecut prin boală.

Se va permite accesul prin excepție a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin și numai dacă sunt stabilite culoare dedicate de intrare, deplasare și ieșire din mall.

Mai e o excepție pentru mall-urile care au în ele servicii publice, administrative, cum sunt pașapoartele.

Acolo se poate intra cu test valabil și cu dovada programării la centrul de pașapoarte sau de servicii comunitare care există în interiorul mall-ului”, a declarat și Raed Arafat. scrie playtech.ro