Vouchere de vacanta 2022. Tichetele de vacanta se vor acorda din nou din 2022. Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru acordarea de vouchere a fost pus in dezbatere publica. Acestea se vor acorda pana in 2026, iar valoarea lor va ramane aceeasi, 1.450 lei pentru fiecare salariat. Voucherele se pot folosi doar pe teritoriul Romaniei, iar celor nefolosite emise anul trecut li se va prelungi termenul pana in decembrie 2022.
Ministerul Turismului a anuntat ca acordarea voucherelor de vacanta pentru angajatii din sectorul bugetar in 2022 a fost principala tema de discutie in cadrul primei intalniri de lucru pe care Constantin Cadariu, ministrul Antreprenoriatului si Turismului, a convocat-o la sediul institutiei cu reprezentanti ai mediului asociativ de profil.
”Sistemul romanesc de acordare a voucherelor de vacanta este un exemplu de buna practica si as mentiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulatiei turistice interne, sprijinirea comunitatii locale, refacerea fortei de munca, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar si crearea unor noi oportunitati de angajare. Din aceste motive, chiar astazi am publicat in transparenta decizionala proiectul de act normativ care prevede reluarea acordarii acestora in 2022″, a declarat Daniel Cadariu.
Conform proiectului OUG, acordarea, in perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizatiilor de vacanta sau a primelor de vacanta, dupa caz, sub forma voucherelor de vacanta, in valoare de 1.450 lei ”s-a dovedit a fi o masura cu efecte benefice asupra industriei turismului din Romania incurajand un numar de circa un milion de salariati romani din cadrul institutiilor de stat sau al societatilor in care statul este actionar unic sau majoritar, sa-si petreaca concediile in tara”.
”Aceasta masura a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetatenii romani posesori de vouchere de vacanta achizitionand pachete turistice in tara in perioadele in care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendata. De altfel, un efect complementar al acestei masuri a fost cresterea numarului de solicitari de autorizare a unitatilor de cazare. La nivel national, cresterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenti”, se arata in Expunerea de motive.
Avand in vedere mentinerea efectelor negative ale pandemiei precum si faptul ca numarul cazurilor de infectati cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut in continuare, este necesara prelungirea valabilitatii voucherelor emise in perioada ianuarie – decembrie 2020 pana la data de 31 decembrie 2022.
”Masura mentinerii acordarii voucherelor de vacanta, in cuantum de 1.450 lei, pana la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea in continuare a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului platit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalitatii, puternic afectata de efectele pandemiei COVID 19, in sensul recuperarii pierderilor suferite ca urmare a suspendarii activitatii structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si/sau alimentatie publica sau a restrangerii circulatiei persoanelor in anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se mai arata in Expunerea de motive.
In perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanta vor fi emise doar pe suport electronic.
Decizia acordarii voucherelor de vacanta vine dupa ce in acest an bugetarii nu au mai primit tichete cadou pentru petrecerea vacantelor in Romania, iar in acest context turismul a avut de suferit pentru ca multi au ales calea vacantelor de peste hotare.