Ministrul Sanatatii, despre vaccinarea obligatorie in Romania: „Ati vazut ca si Grecia a propus acest lucru”

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a explicat cum va raspunde tara noastra recomandarii facute de Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a anuntat ca Uniunea Europeana ar trebui sa ia in calcul introducerea obligativitatii vaccinarii anti-COVID-19, din cauza variantei Omicron.

Alexandru Rafila: „Prefer sa conving oamenii decat sa ii constrang”

“Este adevarat, singurul lucru pe care putem sa-l facem in momentul de fata este sa obtinem o imunizare cat mai mare a populatiei prin vaccinare, decat sa obtinem imunizarea prin boala. (…)

In ceea ce priveste propunerea de discutie pe care a facut-o sefa Comisiei Europene, eu aici sunt putin mai… ar trebui sa fim putin mai rezervati, pentru ca vaccinarea trebuie sa fie un act voluntar – tot timpul, toata lumea a spus acest lucru.

Si atunci e greu sa vii intr-o astfel de situatie si sa spui ca, de fapt, nu e voluntara si devine obligatorie”, a spus Alexandru Rafila

“Noi ar trebui sa convingem oamenii de utilitatea vaccinarii oferindu-le absolut toate informatiile pe care ei le solicita sau de care au nevoie ca sa ia o decizie in cunostinta de cauza. Si nu am vazut, cu toate ca exista discutii in fiecare stat membru al Uniunii Europene, nu am vazut pana acum o decizie clara intr-un stat privitoare la vaccinarea obligatorie. (…)

Ati vazut ca si Grecia a propus acest lucru, dar inca nu s-a votat si asa mai departe. In Romania, cu atat mai mult, stiti ca este o sensibilitate crescuta apropo de acest subiect si preferam, eu personal prefer sa conving oamenii decat sa ii constrang si cred ca asta va fi pana la urma si pozitia Guvernului Romaniei in ceea ce priveste politica de vaccinare”, a mai declarat ministrul Sanatatii.