Cele mai importante tradiții românești de Sfântul Andrei. Sărbătoare mare pe 30 noiembrie

Sărbătoarea Sfântului Andrei este una dintre cele mai importante sărbători din anul bisericesc. În fiecare an în ultima zi din luna noiembrie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul românilor, fiind primul apostol al Mântuitorului Iisus Hristos, care a ajuns pe meleagurile noastre.

Cele mai importante tradiții de Sfântul Andrei
În popor, sărbătoarea Sfântului Andrei este bogată în tradiții, obiceiuri și superstiții din bătrâni, pe care unii încă le respectă, mai ales în zonele rurale. Ziua de 30 noiembrie are conotații mistice, motiv pentru care unii spun că este varianta românească a Halloween-ului.

Una dintre cele mai importante tradiții de sărbătoarea Sfântului Andrei este prezicerea vremii pentru anul care vine. Se spune că dacă în noaptea Sfântului Andrei cerul este senin, înseamnă că urmează o iarnă blândă și un an bun pentru agricultură. Dacă vremea va fi urâtă, va ploua sau va ninge de Sfântul Andrei, e semn că urmează o iarnă foarte grea, la fel ca anul care vine.

În noaptea de Sfântul Andrei, fetele nemăritate își pot afla ursitul prin intermediul unor ritualuri străvechi. Busuiocul sub pernă este una dintre modalitățile prin care fetele singure află ce le-a pregătit destinul. Se pune un fir de busuioc sfințit sub pernă în noaptea de Sfântul Andrei. Înainte de somn, fetele nemăritate citesc o rugăciune dedicată acestui mare Sfânt, iar peste noapte, își vor visa ursitul.

O altă tradiţie de Sfântul Andrei este ca fetele tinere şi nemăritate să aşeze cu gura în jos o cană de lut noua, iar pe fundul acesteia să aşeze trei cărbuni încinşi. Cât timp ard cărbunii, fetele trebuie să spună o rugăciune pentru Sfântul Andrei şi să rotească uşor cana.

În noaptea de Sfântul Andrei se deschid porțile Iadului
În tradiția populară se spune că în noaptea de Sfântul Andrei se deschid porțile Iadului, când spiritele rele bântuie peste tot și morții ies din morminte. De aceea a apărut obiceiul cu usturoiul, usturoi pe care oamenii îl pun la ferestre și la uși, pentru a-și proteja casele de strigoi.

Se spune că în noaptea de 20 spre 30 noiembrie, ajung pe Pământ și spiritele animalelor care vorbesc pe limba oamenilor. Este singura noapte din an în care animalele capătă viu grai.