Calendar ortodox 27 noiembrie 2021. Sfânt mare sărbătorit astăzi. Reguli pe care credincioșii trebuie să le respecte

Calendar ortodox 27 noiembrie 2021. Ce sărbătorim sâmbătă, zi în care se ține post pentru Nașterea Domnului. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Iacob Persul, despre care toți credincioșii ar trebui să știe.

Cine a fost Sfântul Iacob Persul, sărbătorit în Postul Crăciunului
Sfântul Iacob a trăit în secolul al IV-lea, în cetatea persană Bitlava. Tradiția spune că din cauza prieteniei sale cu Izdegherd, care era împăratul perșilor, Iacob a ajuns să jertfească zeilor. În urma unei scrisori pe care a primit-o de la mama sa, Sfântul Iacob s-a întors la credința în Mântuitorul Iisus Hristos.

A mărturisit în fața împăratului că este creștin și din acest motiv a fost supus la chinuri grele și în cele din urmă decapitat.

Sâmbătă, 27 noiembrie este o zi importantă pentru credincioșii ortodocși care țin post și se roagă Sfântului Mucenic Iacob Persul.

Dacă ești bun credincios, respectă un obicei care îți va aduce liniște și mulțumire sufletească. Dis de dimineață, după ce te trezești, citește Rugăciunile Începătoare. apoi Rugăciunea zilei de sâmbătă, după care aprinde o lumânare sfințită și rostește cu voce tare Troparul Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul:

Cu mucenicia cea neobişnuită şi înfricoşătoare şi cu vitejiile răbdării, pe toţi i-ai minunat, mult pătimitorule, cu tăierea fiecărei părţi din trup, rugăciuni de mulţumire preaminunat ai dat către Dumnezeu. Pentru aceasta în pătimirea ta cunună ai luat şi te-ai suit către Scaunul Împăratului Ceresc al lui Hristos Dumnezeu, Sfinte Iacov. Pe Acela roagă-L să mântuiască sufletele noastre.

Sfinți pomeniți de Biserica Ortodoxă în calendarul de sâmbătă, 27 noiembrie: Sfântul Cuvios Pinufrie, Sfântul Cuvios Natanail de la Nitria și Sfântul Moise din Palestina.

Reguli care trebuie respectate în Postul Crăciunului
Postul Crăciunului este o perioadă foarte importantă din timpul anului bisericesc, marcată de o serie de reguli pentru credincioșii care se pregătesc cum se cuvine pentru Nașterea Domnului. În cele 40 de zile cât ține Postul Crăciunului, Biserica a rânduit mai multe reguli, prin intermediul pravilelor.

În primul rând, în zilele de miercuri și vineri nu se mănâncă cu untdelemn și nu se bea vin, iar marțea și joia nu se mănâncă pește. Miercurea și vinerea se ține post până la orele 15.00, după care până seara se mănâncă doar hrană uscată sau legume fierte.

Postul Nașterii Domnului este considerat un post ușor spre deosebire de Postul Paștelui pentru că are multe dezlegări la pește.

Se mănâncă untdelemn şi se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 şi 30 noiembrie, precum și pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, în care Biserica prăznuieşte Sfinţi mai importanţi.