Calendar ortodox 26 noiembrie 2021. Este sărbătorit Sfântul ocrotitor al tuturor copiilor

În calendarul ortodox de vineri, 26 noiembrie, Biserica ni-l aduce în atenție pe Sfântul Stelian considerat ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine. Astăzi credincioșii ortodocși țin post și se roagă pentru sănătate și liniște în familie.

Cine a fost Sfântul Stelian
Sfântul Stelian a fost cunoscut îndeosebi ca ocrotitor al pruncilor. S-a născut într-o familie foarte bogată, dar a dat totul săracilor și, dorindu-și să ajungă mai aproape de Dumnezeu, s-a făcut monah și a plecat în pustie. A primit darul facerii de minuni și a salvat mulți copii de la moarte.

Tradiția spune că la un moment dat apăruse o boală care răpunea rând pe rând toți copiii. Mulți au mers atunci să se roage Sfântului Stelian să-i salveze, iar minunea nu a întârziat să apară.

În icoane, Sfântul Stelian este pictat cu un copil în brațe, arătând astfel misiunea sa de a-i apăra pe cei mici, în special pe copiii bolnavi.

Rugăciune către Sfântul Cuvios Stelian
Citește această rugăciune către Sfântul Stelian care ocrotește pruncii și familiile creștine. Aprinde o lumânare și rostește cu voce tare următoarele cuvinte:

Cuvioase Parinte Stelian, sprijinitorul si calauzitorul in rugaciunile noastre, patimile trupesti biruind si impreuna cu ingerii locuind, privesti neincetat marirea cea gatita sfintilor, de lumina cereasca umplan-du-te.

Acum, in marirea cereasca vietuind si inaintea imparatului Hristos stand, nu uita pe credinciosii care cu indrazneala inalta rugaciuni si cer sprijinul tau. Cel ce de la sanul maicii tale ai fost sfintit, si vas ales al Duhului Sfant te-ai aratat, luand sub ocrotirea ta pe mame si pe copii, ferindu-i de intristare si de boala, arata-te grabnic vindecator al suferintelor si al bolilor sufletesti si trupesti ale celor ce te lauda pe tine.

Citește și: Rugăciunea zilei de vineri. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de vineri

Sfinții zilei de 26 noiembrie, în Calendarul Ortodox. Odată cu Sfântul Cuvios Stelian, pe 26 noiembrie sunt sărbătoriți și următorii sfinți: Sfântul Cuvios Alipie Stâlpnicul, Sfântul Cuvios Nicon, Sfântul Acachie din Scara, Sfântul Cuvios Iacov Pustnicul, Sfântul Cuvios Sil, episcopul Corintului din Persida și Sfântul Mucenic Gheorghe Hiotul.