Medicul român Alexandru Rafila, fost reprezentant al României la OMS, a făcut noi declarații despre certificatul verde Covid în România. Membrul PSD a dezvăluit ce se ia în calcul pentru următoarea perioadă.
Alexandru Rafila face precizări importante despre certificatul verde
La ora actuală, documentul verde este dovada cu care românii pot intra în magazine, cinema, restaurante sau instituții publice. Certificatul digital atestă faptul că oamenii s-au vaccinat, testa sau că au trecut prin boală. Doctorul Alexandru Rafila a prezentat soluțiile pe care și le-ar dori implementate în țara noastră.
Când ar putea țara noastră să renunțe la documentul Covid
Potrivit specialistului, certificatul Covid ar trebui introdus în funcţie de situaţia epidemiologică, după o creştere de patru săptămâni a cazurilor. Iar când situaţia revine la normal, se renunță la document. “Este ilogic să bagi în vârf de val certificatul verde”, potrivit spuselor lui Rafila.
„Certificatul verde va conţine dovada vaccinării, dovada trecerii prin boală sau dovada testării. Dovada pe baza testelor de anticorpi nu poate fi pusă în practică. La anticorpi nu există un test de referinţe. Comisia Europeană caută un standard de referinţă la testele pe anticorpi. Ar trebui să existe 11 teste gratuite pe lună, suportate de stat.
Dacă introduci certificatul, trebuie să oferi oamenilor să aibă certificat. Nu punem oamenii să plătească testele când ei nu au acces la vaccin. Noi vrem un certificat în funcţie de situaţia epidemiologică. Vrem să introducem certificatul după o creştere de 4 săptămâni. Iar când situaţia revine la normal, scoţi certificatul. Este ilogic să bagi în vârf de val certificatul verde. Nimeni nu va înţelege de ce bag certificatul verde când lucrurile revin la normal. Certificatul verde trebuie să prevină creşterea infecţiilor”, a declarat Rafila, la Aleph News.
Semnal de alarmă din partea medicului român
Legat de rata de imunizare din România, dr. Alexandru Rafila a atras atenţia că doar 22% din populaţia vulnerabilă este vaccinată. Acesta este de părere că trebuie întărit parteneriatul cu Biserica şi autorităţile locale, pentru ca lumea să capete încredere în medici și să se vaccineze.
„80% din medici sunt vaccinaţi şi 60% din personalul medical este vaccinat. Sunt diferenţe foarte mari între urban şi rural. La nivel naţional, avem 40% dintre persoane vaccinate. Doar 22% sunt vaccinaţi din oameni de peste 80 de ani. În România cei mai vulnerabili sunt cei mai puţin vaccinaţi. Trebuie întărit parteneriatul cu Biserica şi autorităţile locale. La nivel naţional, 67% din profesori sunt vaccinaţi. Eu n-am fost de acord cu suspendarea contractului de muncă. Eu trebuie să-i dau timp omului să se vaccineze. După 60 de zile, va exista o opţiune personală a omului în privinţa vaccinării. După 60 de zile este posibil să nu mai avem nevoie de certificat”, a explicat medicul român.
Cu ce nu este de acord profesorul Rafila
Dacă imunizarea ar trebui să fie o prioritate pentru autorități, lucru cu care este de acord Alexandru Rafila, nu același lucru poate spune despre testarea şi spitalizarea plătite de pacienţii bolnavi cu noul coronavirus. Această măsură îl înfurie pe medic.
„Credeţi că o urgenţă, o persoană cu boală transmisibilă, nu va fi primită în spital? Nu se poate lucrul acesta decât în imaginaţia iniţiatorilor. Toţi cetăţenii au acces la servicii de sănătate. I-am explicat domnului Cîţu că asta va mări mortalitatea. Eu nu sunt de acord cu programul încurajării deceselor la domiciliu”, a punctat Alexandru Rafila.