Apar informații noi cu privire la regulile pe care angajații nevaccinați de la stat sau privat trebuie să le respecte. Potrivit deciziilor luate de reprezentanții partidelor PNL și PSD, aceste persoane vor primi pentru o perioadă de timp limitată teste plătite de stat.
Plata testelor se va face de către fiecare angajat în parte
În urma nenumăratelor negocieri privind legea certificatului verde la locul de muncă, deputații partidelor PNL și PSD au decis ca angajații nevaccinați să primească timp de 45 de zile teste rapide anti-Covid-19 plătite de stat.
Ulterior acestei perioade, cetățenii care nu s-au vaccinat, vor fi nevoiți să și le plătească singuri. Persoanele care nu vor respecta această lege vor fi sancționate cu până la 50.000 de lei sau vor fi suspendate. De asemenea, există sancțiuni usturătoare și pentru agajatorii care nu respectă legea și le permit accesul angajaților fără efectuarea testului, a trecerii prin boală sau a vaccinării. Astfel, pentru nerespectarea acestor reguli, aceștia pot primi amenzi de până la 100.000 de lei.
Tot în urma acestor discuții, PSD și-a exprimat dorința anulării obligativității certificatului verde, dacă rata de infectare va scădea semnificativ. Cu o părere diferită s-a remarcat PNL, ai căror deputați susțin păstrarea acestui document, indiferent de incidența cazurilor.
Pentru moment, nu s-a luat nicio decizie definitorie, astfel că, proiectul va fi dezbătut de cele șase comisii de specialitate din Parlament și votat săptămâna viitoare în Plen. De asemenea, PNL a propus ieri dimineață ca angajații nevaccinați să-și plătească singuri spitalizarea și tratamentul pentru Covid-19, promotorul acestei soluții fiind chiar Nelu Tătaru. Întrebat dacă s-a aprobat această decizie, Florin Cîțu a explicat că este doar un amendament, netrecând de voturile celorlalți colegi.
Alexandru Rafila, reacție vehementă în urma propunerii PNL
Reprezentanții PSD nu au dorit să ia în calcul această propunere a fostului ministru al Sănătății, argumentând că în această situație, numărul deceselor ar crește, iar prezentarea la medic ar fi și mai mult timp amânată.
„Această problemă a plății serviciilor medicale de către cei care nu sunt vaccinați este exclusă și vă spun lucrul ăsta și din punct de vedere medical pentru că ar accentua și mai tare neprezentarea în spital tardivă a celor infectați”, a explicat Alexandru Rafila.
Isabela Din, director financiar contabil SJU Pitești, a explicat la ce costuri ar putea ajunge tratamentul Covid-19 pentru un pacient, concluzionând că această sumă ar fi intangibilă pentru marea parte a populației.
Pentru un pacient care este internat pe secția de contagioase pentru 14 zile, costul se ridică la 2.700 de RON pentru această perioadă. Costurile mari, însă, le avem pe secția ATI, unde, dacă raportăm la 14 zile, se ridică la 16.900 – 17.000”, potrivit stirileprotv.ro.