Potrivit celor mai recente informații, până la finalul acestei săptămâni, în școlile și grădinițele din România vor ajunge testele de salivă. Autoritățile au anunțat că personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.
Cum vor fi testați elevii din România. Precizări importante din partea Ministrului Educației
La nivel central se discută modalitățile prin care se va face testarea elevilor din școli și grădinițe. Sorin Cîmpeanu este de părere că trebuie făcută o diferențiere între testarea unui copil de grădiniță și cea a unui licean. Există posibilitatea ca testarea celor mici să fie făcută acasă, chiar de către părinții lor. Iată cum motivează Ministrul Educației acest scenariu:
Eu am pus trei întrebări, dacă se poate face și testarea elevilor la domiciliu, sub supravegherea părinților și mă gândesc în special la copiii mici. Există în instrucțiuni o precizare să nu se fi mâncat înainte de testare. Cum aduci un copil la grădiniță la ora opt și să nu fi mâncat?, sunt cuvintele lui Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației contrazice total ideea conform căreia deschiderea unităților de învățământ va genera valul 5 pentru că școala îmbolnăvește. Sorin Cîmpeanu a spus că nu este posibil ca dintre toate activitățile, școala să fie cea care să răspândească boala.
Cum vor fi testați elevii și preșcolarii
Procedura care vizează administrarea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe prevede ca testele să fie efectuate în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii (lunea și joia), la nivelul fiecărei unități de învățământ, fie că este vorba despre școală sau grădiniță.
Ministrul Sănătății a precizat că testarea este ușor de executat și nu necesită cunoștințe medicale de specialitate. După utilizare, testele vor fi aruncate în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat.
Imediat după testare, se va face dezinfecția corectă a mâinilor. Este foarte important ca elevii să nu consume alimente sau băuturi cu 30, sau chiar 60 de minute înaintea testării, pentru un rezultat corect.
În cazul elevilor cu test antigenic rapid din salivă pozitiv, cadrul medical sau persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții ori reprezentantul legal al elevului.