Proiectul certificatului verde la locul de muncă este blocat în Parlament

Proiectul certificatului verde la locul de muncă este blocat în Parlament deoarece PNL s-a abținut de la votul pe amendamentul PSD privind alocarea de la stat a banilor pentru 20 de teste gratuite în primele două luni de la intrarea în vigoare pentru fiecare persoană nevaccinată angajată la stat.

Autoritățile susțin că neadoptarea acestui proiect a scăzut dramatic rata de vaccinare în România
Proiectul care prevedere obligativitatea certificatului verde la locul de muncă pentru angajații de la stat a fost blocat în. comisiile de la Camera Deputaților. Parlamentul este for decizional în această situație.

Un amendament propus de PSD susține gratuitatea a 20 de teste în primele 60 de zile pentru toate persoanele car enu s-au vaccinat și sunt angajate la stat. PNL nu a fost de acord cu această propunere, astfel că obligativitatea certificatului verde penru bugetari este momentan doar o teorie.

„S-a votat ca noi, deputații PNL, să ne abținem. Statul oferă vaccin gratuit, dar testarea să se facă contracost. Aștept de la Ministerul de Finanțe impactul, care este peste 100 de milione de lei pentru teste”, a spus deputatul PNL Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și președinte al Comisiei pentru Sănătate.

Nelu Tătaru a aformat că în acest moment ne aflăm pe un trand descendent în ceea ce privește numărul cazurilor din România, dar este important să ține cont de faptul că la noi un nou val apare aproximativ la o lună, o lună și jumătate după valurile din Occident.

În condițiile în care rata de vaccinarea rămâne mică, valul 5 ar putea veni în România în lunile ianuarie-februarie, potrivit fostului ministru al Sănătății.

Nelu Tătaru a mai precizat și că cei care au contraindicație la vaccinare vor fi testați gratuit, dar și că certificatul verde nu va ține cont de incidența cazurilor.

Un nou vot pe acest proiect de lege ar putea să se țină săptămâna viitoare.