ULTIMA ORA! Câte școli își vor continua activitatea de luni? Profesorii refuză testarea elevilor. Ministerul Educației a făcut anunțul

Situația din țara noastră este în continuare una dificilă și numărul de infectări este tot ridicat. Totuși, școlile s-au deschis și elevii au revenit în bănci, dar autoritățile vor să țină lucrurile sub control. Astfel, au decis testarea elevilor în școli, de două ori pe săptămână.

Începe testarea în școli

Autoritățile au decis testarea în școli, pentru a se asigura că elevii nu sunt infectați și situația nu scapă de sub control, având în vedere că riscul de infectare în unitățile de învățământ este unul destul de mare.

Ministerul Sănătății a finalizat Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ. Astfel, primele teste de salivă ar urma să ajungă în școli săptămâna viitoare, după ce Ministerul Educației a încheiat acordurile necesare. În total, în școli vor

ajunge 29,6 milioane de teste, dar sunt necesare 70 de milioane pentru ca toți elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I.

Testele vor fi realizate de personalul medical, de cel auxiliar din școli sau chiar de profesori, acolo unde nu există specialiști suficienți. Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va face în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii. Fiecare test va fi realizat cu maximă atenție, astfel încât nimeni să nu fie în pericol.

Fiecare sală de clasă trebuie să fie dotată cu un coș de gunoi cu sac, capac și pedală, în care să fie depuse testele folosite. Testele vor fi apoi depozitate într-un loc sigur și procesul se va desfășura cu atenție.

Profesorii refuză să-i testeze pe elevi

Autoritățile au decis că testele pot fi realizate chiar și de profesori, pentru că nu este nevoie de o pregătire medicală specială pentru un procedeu atât de simplu, lucru ce i-a deranjat pe unii dintre ei, spunând că se simt jigniți. În plus, și părinții au cerut efectuarea testelor de către personalul specializat.

În acest context, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că primele teste vor ajunge în școli săptămâna viitoare și nu trebuie efectuate de specialiști, pentru că procedeul este simplu și doar ar provoca complicații dacă ne-am limita la testarea doar de către medici sau asistenți.

”Personal specializat înseamnă personal medical. Ştim foarte bine că în România avem deficit de personal medical în general, cu atât mai mult în şcoli. Deci testarea de către personalul medical, o spun cu toată responsabilitatea, ar bloca din prima clipă acest proces de screening atât de necesar pentru siguranţa sanitară în şcoli. Exclusă posibilitatea.

Am solicitat Ministerului Sănătăţii şi aşteptăm procedura de administrare a acestor teste”, a declarat oficialul.

Ministerul Educației a anunțat că aproape 5.000 de unități de învățământ își vor desfășura cursurile în sistem online.

Trei sferturi dintre profesori refuză supravegherea elevilor în timpul testării anti-Covid. Câte școli rămân deschise de luni?

Ministerul Educației a anunțat că în săptămâna 15-19 noiembrie 2021, vor funcționa în format fizic peste 71,8% dintre unitățile de învățământ din România.

Câte școli își vor continua activitatea de luni. Profesorii refuză testarea elevilor
Ministerul Educației a anunțat, vineri seară, că peste 12.800 de școli își vor continua activitatea față în față în săptămâna 15-19 noiembrie. În timp ce, aproape 5.000 de unități de învățământ (27,8%) vor continua cursurile în format online, având rata de vaccinare mai mică de 60%.

Totodată, ministerul a mai precizat că în urma centralizării datelor raportate de inspectoratele județene, în săptămâna 15-16 noiembrie, unitățile de învățământ, inclusiv palatele copiilor, cluburile copiilor, cluburile sportive, vor funcționa astfel:

Număr unităţi cu activitate faţă în faţă: 12.882 (71,86%);

– Număr unităţi de învăţământ integral în sistem online ca urmare a ratei de vaccinare mai mică de 60%: 4.983 (27,8%);
– Număr unităţi cu activitatea integral în sistem online ca urmare a aplicării art. 3 alin. 2 din ordinul comun (solicitare a unităţii şi aprobare ISJ/ISMB): 55 (0,31%);

– Număr unităţi de învăţământ integral în sistem online ca urmare a aplicării art.
6 alin. 2 din ordinul comun (cel puţin 50% din nr. de clase suspendate): 6 (0,03%);
– Număr unităţi de învăţământ integral în sistem online ca urmare a aplicării art. 6 alin. 9 din ordinul comun (anchetă DSP, hotărâre CJSU): 0.

”Lista unităţilor de învăţământ (cu personalitate juridică şi structuri arondate), incluzând ratele aferente de vaccinare ale personalului, va fi disponibilă integral, pe edu.ro ”, potrivit ministerului.

Reamintim că o mare parte dintre unitățile școlare din România și-au reluat săptămâna trecută activitatea fața în față, însă numai acolo unde personalul didactic este vaccinat într-o proporție de cel puțin 60%. scrie kanald.ro