Calendar ortodox 13 noiembrie. Tradiții și obiceiuri

CALENDAR ORTODOX 13 NOIEMBRIE. Este sărbătorit un mare sfânt. Sute de mii de români îi poartă numele

Calendar ortodox 13 noiembrie 2020. Sfântul Ioan Gură de Aur este sărbătorit în fiecare an pe data de 13 noiembrie. Acest mare sfânt s-a născut la Antiohia, anul nașterii sale fiind plasat între 344 si 354. A fost botezat la vârsta de 20 de ani și a studiat filosofia, sub îndrumarea lui Andragatiu, iar retorica cu Libaniu. A fost hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Meletie, și preot de către Flavian, urmașul lui Meletie.

După ce a murit patriarhul Constantinopolului, locul său a fost preluat de către Sfântul Ioan Gură de Aur. Acesta a fost hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398.

Fiind în această funcție, Ioan reformează cetatea și preoțimea, care se aflau într-o mare stare de decădere. Înlătură luxul și introduce traiul modest în reședința episcopală.

Sfântul Ioan Gură de aur, 13 noiembrie. Rugăciunea de la miezul nopţii, îți îndeplinește toate dorințele
„Într-una dintre vizitele mele la Părintele, mi-am amintit şi i-am pomenit un fragment din cuvântarea Sfântului Ioan Gură de Aur despre rugăciune: „Aşa cum rugăciunile făcute noaptea de Apostolii Pavel şi Sila au deschis porţile temniţei, tot aşa şi rugăciunea făcută noaptea de către creştini poate deschide porţile Cerurilor”. Bătrânul s-a bucurat mult când a auzit acestea.

‒ Foarte frumos, mi-a spus vesel. Unde ai găsit fragmentul? Să-l copiezi şi să mi-l aduci şi mie în întregime. Aşa este, cum zice Sfântul Ioan Gură de Aur, aşa se întâmplă la rugăciunile de noapte. Când te trezeşti noaptea, să nu te întorci pe partea cealaltă ca să adormi la loc, ci să te ridici, să îngenunchezi în faţa lui Hristos răstignit şi a sfinţilor Săi şi să te rogi cu smerenie şi cu iubire. O jumătate de oră, un sfert, zece minute, cinci, cât poţi. Vei afla mare ajutor. Să te duci şi la privegheri.

Părintele nu mi-a zis nimic despre el, dar, din ce am aflat de la un restrâns cerc de apropiaţi ai săi, chiar dacă nu citise acea Omilie a Sfântului Ioan Gură de Aur, o punea în practică în fiecare noapte. Ba mai mult, făcuse înţelegere cu mulţi dintre fiii săi duhovniceşti să se roage împreună, la anumite ore, în fiecare seară. Această comuniune în rugăciune dintre Părinte şi fiii duhovniceşti îi unea, în chip tainic, cu Hristos, şi între ei, şi le era de mare ajutor în viaţă”

Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur

În timpul Sfântului Ioan Gura de Aur nu există un formular fix, așa cum există în prezent, pentru săvârșirea Sfintei Liturghii. Sfântul Ioan a adunat într-un formular actele cultice și rugăciunile și a dat naștere Liturghiei care îi poartă numele și care este cel mai des folosită. Amintim că Sfântul Ioan este pomenit de trei ori pe an: 13 noiembrie, 27 si 30 ianuarie.

Troparul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Din gura ta ca o lumină de foc stră­lu­cind harul, lumea a luminat. Vistie­riile neiubirii de argint lumii a câștigat. Înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Iar prin cuvintele tale învățându-ne, Părinte Ioane Gură de Aur, roagă pe Cuvântul, Hristos Dum­nezeu, să mântuiască sufletele noastre.