Medicul Valeriu Gheorghiţă a făcut anunţul pentru ROMANIA

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a explicat, la Digi24, care sunt categoriile de persoane cărora le este recomandată o schemă inițială de trei doze de vaccin anti-Covid, la care se adaugă și un rapel, o a patra doză, după șase luni.

Persoanele cu răspuns imun scăzut vor face prima schemă de vaccinare cu trei doze, urmând ca după cel puțin 6 luni să facă și a patra doză de vaccin anti-COVID. Printre acestea se numără:

–pacienții cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, atât pacienți cu transplant de organe solide, cât și pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice;

–pacienții oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor, sau pacienții cu cancere în stadii avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică;

–persoanele cu imunodeficiență dobândită (pacienții cu infecție HIV sau pacienții care fac tratamente care reduc răspunsul imun);

–persoanele cu imunodeficiență congenitală.

„În aceste situații, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist, se va prezenta la centrul de vaccinare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la trei săptămâni (Pfizer) sau o lună (Moderna) și la încă o lună, indiferent de tipul de vaccin despre care vorbim.

Este foarte probabil ca aceste persoane care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, după 6 luni, de un rapel. Obiectivul primelor trei doze este de a crește răspunsul inițial, nu neapărat de a asigura o protecție mai de durată. S-a observat că cei din aceste categorii, după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la 40%-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, cu peste 80%-90%.

Astfel, după doza a treia, aceste persoane vor fi protejate, de la un procent de 40%-50%, undeva dincolo de 70%-80%, ceea ce este foarte important, ținând cont că vorbim despre pacienții cei mai vulnerabili”, a explicat Valeriu Gheorghiță.