MARE SARBATOARE! Sfantul Dumitru 2021. Ce sa dai de pomana pentru fericire si noroc in VIATA

Sfantul Dumitru 2021. Aceasta este ultima sarbatoare importanta a toamnei, care abunde in traditii, obiceiuri si superstitii.

Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit la 26 octombrie atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic. În tradiţia populară românească este considerat patronul păstorilor, cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. De aceea, se spune, ciobanii află de ziua Sfântului Dumitru cum va fi iarna.

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dumitru are loc la 26 octombrie și este urmată de cea a Sfântului Dimitrie cel Nou, în 27 octombrie, ocrotitorul Bucureştiului, ocazie cu care sunt scoase la Patriarhie moaştele Sfântului și are loc un pelerinaj.

În Evul Mediu, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a devenit unul dintre sfinţii militari, adică cei veneraţi în special de soldaţi în timpul războiului.

Voievodul Ştefan cel Mare avea în timpul campaniilor militare pe care le-a purtat un steag cu însemnele Sfântului Dimitrie.

Acesta a trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). A fost fiul prefectului Tesalonic, fiind intemnitat deoarece a admis ca este crestin. Si-a gasit sfarsitul strapuns de sulitele gladiatorilor.

I se spune Izvoratorul de Mir deoarece din trup nu curge sange, ci mir tamaduitor de boli. Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este considerat ocrotitorul orasului Tesalonic, Grecia.

Sfantul Dumitru 2021. Ce sa dai de pomana

Sfantul Dimutru sau Sfantul Dimitrie este o sarbatoare de cruce rosie deosebit de importanta si de iubita. Este intampinata in fiecare an de jocuri si de focuri vii, mai ales ca este ultima si cea mai insemnata sarbatoare a toamnei.

De Sfantul Dumitru se impart covrigi, nuci, mere, paine, struguri si prune uscate celor care sar peste foc. Se stie ca inca din ajunul sarbatorii, oamenii fac focuri mari, pe dealuri, pentru ca cei mici sa sara peste ele. Traditia spune ca cei care sar peste focuri vor fi sanatosi si se vor casatori.

De asemenea, in aceasta zi se pomenesc si mortii si se da de pomana coliva de Samedru, dar si colaci in forma de cruce.

Sfantul Dumitru sau Samedru este considerat patronul pastorilor. Astfel, pentru a vedea cum va fi iarna care vine, pastorii obisnuiesc sa isi aseze cojocul pe iarba in mijlocul oilor, asteptand sa vada care oaie se va aseza pe el.

Daca o oaie neagra se aseaza inseamna ca iarna va fi una buna, in timp ce daca se va culca o oaie alba, iarna va fi apriga.

In Bucovina, traditia spune ca cei care seamana usturoiul dupa Sanmedru vor avea paguba.

Tot astazi e practica traditia taiatului coamei cailor tineri pentru ca ea sa creasca frumos. Nu se foloseste piaptanul deoarece aduce paguba.

De Sfantul Dumitru toate datoriile trebuie achitate.

In unele zone, taranii il praznuiesc pe Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de mir, ca fiind cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfanta Impartasanie.

Rugăciune către Sfântul Dumitru

„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii.

Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.

Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.

Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei.
Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.

Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.

Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.

Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Cristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin.”