Ultimă oră! De când devine obligatoriu certificatul verde la locul de muncă. Raed Arafat a făcut anunțul

Raed Arafat a anunțat vineri seară când va fi introdus certificatul verde la locul de muncă și în ce condiții.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a declarat că nu i se pare normal ca unui vizitator într-o instituție publică să i se ceară certificatul verde de către un angajat care nu este vaccinat.
Arafat a subliniat, din nou, că restricționarea dreptului la muncă se face doar în Parlament.

De când devine obligatoriu certificatul verde la locul de muncă

Șeful DSU a anunțat vineri seară că certificatul verde, care atestă că persoana a trecut prin boală sau s-a vaccinat, este obligatoriu aproape peste tot. Raed Arafat regretă că măsura înca nu a putut fi aplicată și la locul de muncă.

”La instituţiile publice, la angajaţi doar prin lege putem impune anumite reguli şi din câte ştiu e un proiect de lege depus. Se va aranja acolo cu o anumită categorie de angajaţi care trebuie să aibă fie vaccin, fie test periodic. În clădirile publice, persoanele care vin în vizită, vizitatorii, cei care vor să intre, trebuie să prezinte certificatul verde unde intră şi testatul.

Adică vreau să rezolv o problemă într-o instituţie publică, nu vreau să mă vaccinez, nu sunt trecut prin boală, mă testez. Nu vreau nici să mă testez, nu intru. Ai soluţia să prezinţi testul înregistrat în aplicaţie, care este soluţia normală, vorbim de certificatul verde. Dacă prezinţi testul separat, cu cod QR, cu tot, poate că se ia în considerare, dar în mod normal trebuie să fie înregistrat în aplicaţie”, a
declarat Raed Arafat.

La fel se întâmplă și în cazul instituțiilor private, cei care merg în vizită, trebuie să prezinte certificatul de vaccinare, ori dovada că au trecut deja prin boală sau prezintă un test negativ.

”La private, la peste 50 de persoane în clădire, se aplică aceleaşi reguli ca la instituţiile publice. Adică vizitatorii care vor să intre în clădirea de birouri care are sute de oameni intră dacă sunt vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi în ultimele 48 de ore pe un test antigen, în ultimele 72 de ore cu un test PCR.

Firmele de pază pot să facă verificările. Dacă refuză un cetăţean să prezinte certificatul, nu intră. Dacă insistă, se cheamă ordinea publică, Poliţia, Jandarmeria. Asta e regula”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arfat, despre obligativitatea certificatului verde
Raed Arafat este de părere că persoanele care nu s-au vaccinat nu au dreptul să controleze alte persoane care dețin un certificat verde, care atestă că s-au vaccinat sau au trecut prin boală, însă acest lucru va fi reglementat prin lege.

Totodată, acesta a mai spus că nu i se pare normal nici în restaurante ca certificatul verde să fie cerut clienților de către angajații care nu sunt vaccinați împotriva coronavirus.