Noile restricții au fost stabilite! Intră în vigoare de luni, 25 octombrie

În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre noile restricții care intră în vigoare de luni, 25 octombrie. Ministrul Sănătății a declarat exact care sunt noile restricții pe care trebuie să le respecte românii nevaccinați. Află toate regulile obligatorii de săptămâna viitoare.

Certificatul verde devine obligatoriu
Autoritățile au propus mai multe restricții care ar putea intra în vigoare de luni, 25 octombrie. Mai exact, se subliniază faptul că cel mai important lucru de știut este faptul că certificatul verde va deveni obligatoriu. Astfel, vom avea nevoie de acest document peste tot, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii.

De luni, în instituţiile publice sau în companiile cu mai mulţi angajaţi, vizitatorii vor intra doar pe baza acestui document. În plus, ministrul Sănătății spune că își asumă faptul că cere obligativitatea acestui document și vrea să îl impună și în sfera privată, în cazul instituțiilor cu un număr mare de angajați, dar doar pentru vizitatori.

”În afară de magazinele alimentare, de farmacii (…) în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori.”, a spus Cseke Attila.

Printre propunerile de ministru se numără și reducerea programului instituțiilor economice. Mai exact, toate magazinele ar urma să se închidă de la ora 20.00, iar de la 21.00 nu vom mai putea ieși din casă dacă nu suntem vaccinați. Deplasarea se va putea face pe baza unei declarații care să cuprindă motive bine întemeiate. Au voie să circule fără certificat cei care au o urgență medicală sau o deplasare care nu poate fi amânată precum mersul la muncă.

Evenimentele, complet interzise
Cseke Attila a mai spus că în privinţa evenimentelor private, precum nunţi, botezuri şi orice fel de alte evenimente, autoritățile vor ca de luni să fie complet interzise. Nici măcar cei vaccinați nu vor mai putea organiza petreceri. Cât despre evenimentele culturale, va fi redus numărul de participanți.

Cât despre terase, restaurante și cafenele, acestea rămân deschise în toată țara, dar doar pentru persoanele vaccinate sau care pot dovedi că sunt sănătoase sau au trecut prin boală.