Calendar ortodox 23 octombrie 2021. Sărbătoare mare la români

În calendarul ortodox, pe 23 octombrie este mare sărbătoare pentru românii de pretutindeni. Un sfânt foarte important este pomenit astăzi, acesta fiind unul dintre cei mai importanți pe care Biserica îi pomenește. Despre el se spune că este ruda Domnului, aceasta fiind singura denumire folosită atunci în cazul apropiaților.

Sfântul Iacob, ruda Domnului
La data de 23 octombrie este o mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox, pe care orice român ar trebui să o știe. În fiecare an, pe această dată, este pomenit Sfântul Iacob, fratele Sfântului Apostol Ioan. Sfântul Iacob este unul dintre cei mai importanți sfinți, despre care se spune că a făcut multe fapte bune și a fost iubit de oameni.

Sfântul Iacob este denumit ruda Domnului datorită faptului că a fost fiul lui Iosif, logodnicul Fecioarei Maria. Teologii spun că ar trebui să îl numim pe acesta vărul lui Iisus Hristos și nu frate, așa cum este normal în cultura evreiască. Astfel, să îl numim frate ar fi prea mult, pentru că nimeni nu poate fi de aceeași potrivă cu Mântuitorul. Totodată, Iacob a fost și fratele Sfântului Apostol Ioan.

Iacob a crescut înconjurat de oameni buni, credincioși și a fost un creștin adevărat toată viața lui. Când prigonitorii l-au pus să se urce pe aripa Templului să grăiască împotriva lui Iisus Hristos, acesta s-a urcat, dar a făcut exact contra acestora: a adus laude față de El, pentru că nu a putut să-l umilească, așa cum credeau alții. A reușit prin prelegerile sale să îi aducă pe mulți iudei pe calea cea dreaptă a credinței. Iacob a fost ucis de marele Arhiereu Anania, după ce a pus păgânii să îl lovească cu pietre până și-a dat de tot duhul.

Rugăciune puternică
Rugăciunea pe care o putem rosti în această zi se spune că este făcătoare de minuni. Se spune că toți cei care se roagă la ruda Domnului vor avea mare noroc din toate punctele de vedere și vor vedea câtă putere are marele Sfânt asupra lor. Mulți bolnavi care s-au rugat la acesta au fost vindecați.

Ca un ucenic al Domnului ai primit Evanghelia, drepte; ca un mucenic eşti de neînduple­cat; îndrăzneală ca un frate al lui Dumnezeu, a te ruga ca un ierarh. Roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.