SURSE: Ce restricții intră în vigoare de luni. De la ce oră nu mai putem ieși din case

Situația din țara noastră este din ce în ce mai dificilă din cauza virusului nemilos cu care ne confruntăm în prezent. Lucrurile au scăpat de sub control și numărul de persoane infectate și decedate este din ce în ce mai mare, motiv pentru care autoritățile au decis să ia restricții importante. Astfel, de luni, 25 octombrie, românii nevaccinați trebuie să respecte mai multe reguli.

Când începe carantina de noapte
Președintele Klaus Iohannis a convocat ieri o ședință de urgență, în care a fost discutată situația din țara noastră. Președintele a anunțat că urmează să fie impuse mai multe restricții importante, menite să reducă numărul de infectări, majoritatea valabile pentru persoanele care nu s-au vaccinat.

Astfel, de luni, 25 octombrie, SURSE din politică spun că persoanele nevaccinate sau care nu au un motiv legitim nu vor mai putea ieși din casă după ora 21.00. Astfel, doar cei care fac dovada vaccinării și cei care au un motiv bine întemeiat, demonstrat pe baza unei declarații sau a unei adeverințe de angajator, vor putea circula pe străzi după acea oră.

O altă propunere ar fi ca accesul în instituțiile publice să se facă doar cu certificat verde. Astfel, pentru a merge, de exemplu, la primărie sau la poliție, trebuie să dovedim că suntem vaccinați, am trecut prin boală sau să prezentăm un test de covid.

De altfel, atât la stat, cât și la privat, angajații ar putea lucra alternativ – o parte într-un interval orar, iar cealaltă în altul, pentru a reduce cât mai multe interacțiune la locul de muncă, precum și aglomerația din mijloacele de transport în comun.

O altă propunere este ca de luni, toate evenimentele private din întreaga țară să fie interzise, fără nicio excepție, atât pentru cei vaccinați, cât și nevaccinați. La evenimente este aglomerație și riscul de îmbolnăvire este mare.

Reguli noi de luni
Tot de luni, președintele a anunțat că se închid școlile din toată țara, indiferent de rata de incidență din localitățile din care provin. Astfel, niciun elev nu va mai merge la școală pentru cel puțin 14 zile, pentru a evita răspândirea virusului. În unitățile de învățământ încă mai sunt persoane nevaccinate și riscul de îmbolnăvire este mare.

“Începând cu luni, masca va deveni obligatorie peste tot, şi în interior şi în exterior, şi în târguri şi la cinema, şi dacă vă plimbaţi pe stradă, este obligatoriu să aveţi mască.Va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând ce vaccinați și cei care, cu legitimație de serviciu, au o treabă legitimă de rezolvat. În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții”, a declarat Iohannis.

Mai mult, masca de protecție devine obligatorie pentru toată lumea, în orice spațiu. Chiar dacă ești vaccinat sau nevaccinat, trebuie să îți acoperi nasul și gura atât în spațiile interioare, cât și afară.

Mai mult, în timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde.