Calendar ortodox 16 octombrie. Este cinstit un mare Sfânt care alină toate durerile. Roagă-te lui

Calendar ortodox 16 octombrie. Această zi este marcată de sărbătoarea Sfântului Mucenic Longhin Sutasul a cărui poveste este cu adevărat deosebită. Toți credincioșii ar trebui să cunoască informații despre viața acestui mare sfânt și rolul său important în minunile petrecute la Sfântul Mormânt.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de sâmbătă, 16 octombrie
Cine a fost, de fapt, Sfântul Mucenic Longhin Sutasul. Tradiția spune că acesta a făcut parte din armata condusă de Ponțiu Pilat. El a fost cel care a avut în comandă paza Crucii la Răstignirea Domnului și paza Sfântului Mormânt.

Datorită minunilor petrecute la moartea Domnului, când pământul s-a cutremurat, soarele s-a întunecat, mormintele s-au deschis și pietrele s-au despicat, Sfântul Longhin Sutasul a mărturisit:

“Cu adevărat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu” (Matei 27: 54).

Imediat cum iudeii au aflat de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, au mers să-i mituiască pe soldați ca aceștia să spună că de fapt trupul Domnului a fost furat de către mucenicii săi. Sfântul Longhin Sutasul nu a vrut să audă de așa ceva, a renunțat la însemnele militare și, împreună cu alți doi soldați, s-a botezat.

Gestul său i-a revoltat pe iudei care au insistat la Pilat ca Sfântul Longhin să fie ucis.

Sfântul Longhin Sutasul alină toate durerile celor care se roagă lui în ziua în care este sărbătorit. De aceea, în această zi de sâmbătă, credincioșii sunt invitați la rugăciune. Începeți dimineața cu Rugăciunile Începătoare, urmate de rugăciunea zilei de sâmbătă, apoi citiți cu voce tare rugăciunea dedicată Sfântului Longhin Sutasul.

Luminându-ţi-se ochii inimii cu Strălucirile Cele Dumneze­ieşti, ale Celui Ce a întunecat lu­mina soarelui, ai părăsit negu­ra relei credinţe, Sfinte Mucenice Longhin şi te-ai arătat ca o stea care luminează pe toţi cei ce cântă: lăudaţi, toate lucrurile Domnului, pe Domnul!

Sfinți sărbătoriți sâmbătă, 16 octombrie
Alți Sfinți pomeniți în fiecare an, la data de 16 octombrie, în Calendarul Ortodox. Tot astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea: a doi sfinți mucenici care au murit împreună cu Sfântul Longhin, a Sfinților Mucenici Leontie, Dometie, Terentie și Domnin, precum și a Sfântului Cuvios Mal.