Certificat verde obligatoriu la intrarea în magazine. Raed Arafat reacționează la propunerea lui Cîțu

Premierul interimar Florin Cîțu a propus ca toată lumea să intre în magazine pe baza certificatului verde, care să ateste că s-a vaccinat anti-Covid. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a reacționat la măsura pe care președintele PNL o vrea implementată. Ce spune Raed Arafat?

Raed Arafat a făcut precizări importante despre certificatul verde
Secretarul de stat Raed Arafat a făcut precizări importante despre certificatul verde Covid, după ce Florin Cîțu a spus că românii vor putea intra în magazine, pentru a-și face cumpărăturile, doar în baza acestui document.

Șeful DSU a declarat, joi seara, la Antena 3, că certificatul verde nu va fi obligatoriu pentru accesul în magazinele esențiale, așa cum dorește Cîțu.

Raed Arafat a fost întrebat la celebrul post de știri Antena 3 despre propunerea premierului demis Florin Cîțu privind impunerea certificatului verde la orice activitate economică din județul Ilfov și din Capitală, inclusiv pentru accesul în magazine și mall-uri. Secretarul de stat a precizat că a avut o discuție pe acest subiect cu Florin Cîțu.

„Nu ne referim la magazinele esențiale”, a dezvăluit Arafat, menționând că, dacă se va impune temporar această măsură, va include și magazinele, dar cele care nu sunt „esențiale”, cum sunt cele care comercializează alimente.

Florin Cîțu a lansat o propunere controversată
Premierul demis Florin Cîțu a anunțat în aceeași zi (n.r. – joi, 14 octombrie) că ia în calcul impunerea certificatului verde la orice activitate economică din județul Ilfov și din București, inclusiv pentru accesul în magazine și mall-uri. Liderul politic a adăugat că măsura poate fi luată doar de către Parlament, printr-un amendament la legislația actuală.

Solicitat să răspundă, într-o conferință de presă, dacă se închide județul Ilfov, Cîțu a spus că nu, deoarece s-a dovedit că măsura nu a funcționat anul trecut. În schimb, ia în calcul alte măsuri, cum ar fi impunerea certificatului Covid pentru activitățile economice.

”Nu. Și anul trecut a fost luată în calcul carantinarea București și Ilfov și nu a funcționat. Luăm în calcul alte măsuri, de a cere, impune certificatul verde pentru activitățile economice. Dacă vrem să avem economia deschisă, ar ajuta foarte mult. Nu s-a discutat dacă să reducem numărul orelor de funcționare în ore. A avea certificat verde pentru orice activitate economică e important, ne gândim la acest lucru.”, a afirmat premierul demis Florin Cîțu.

”Aș merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine”, a adăugat Cîțu.

Proiect de lege depus de premierul demis în Parlament
Pentru ca aceste modificări să intre în vigoare, este nevoie de aprobarea în Parlament, pentru că guvernul este demis și nu mai are puteri depline. Totodată, premierul a mai anunțat că a depus în Parlament un proiect de lege, semnat și de Kelemen Hunor, Cseke Attila și Lucian Bode, care obligă angajații nevaccinați din sistemul sanitar, IGSU și aviație să se testeze pe banii lor.

”Alături de alți membri ai guvernului am semnat un proiect de lege: angajații din sistemul sanitar care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală trebuie să se testeze pe banii proprii. La fel și cei din IGSU și aviație”, a declarat Cîțu într-o conferință de presă la guvern. scrie impact.ro