Calendar ortodox 15 octombrie 2021. Sfântul la care este bine să te rogi astăzi

Calendar ortodox 15 octombrie 2021. Este sărbătoarea Sfântului Mucenic Lucian, cel care se aseamănă într-o oarecare măsură cu Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași, pentru că, asemenea ei, a renunțat la toată averea sa și a dat-o săracilor. Se știe despre acest sfânt că s-a născut în Siria, în cetatea Samosata, și a rămas orfan pe când avea doar 12 ani.

Sfântul zilei în Calendarul ortodox de vineri, 15 octombrie
La o zi după sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Luchian, care și-a petrecut viața în rugăciuni și lacrimi, căutând fericirea celor ce plâng. Acest sfânt a fost născut din părinți drept-credincioși, care au murit pe când el avea doisprezece. Rămânând orfan, Sfântul Mucenic Luchian a împărțit săracilor toată averea pe care a primit-o de la părinții săi.

Și-a dedicat viața rugăciunii. Tradiția spune că acest Sfânt se hrănea doar cu pâine și apă, o dată pe zi, iar uneori nu gusta nimic toată săptămâna. Datorita învățăturii și sfințeniei sale a fost hirotonit preot în Antiohia unde a corectat multe texte evreiești, pe care ereticii le strâmbaseră.

Troparul Sfântului Mucenic Luchian
Aprinde o lumânare și citește Troparul Sfântului Mucenic Luchian. Vineri, 15 octombrie este zi de post, iar credincioșii sunt îndemnați să se roage și să se abțină de la mâncărurile de dulce.

Glasul 4
Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Sfântul Luchian a fost unul dintre cei pe care împăratul Maximian voia să-i ucidă în vremea persecuțiilor. În timp ce era adus spre a fi judecat, Sfântul Mucenic Luchian a convertit la creștinism 40 de soldați. El a fost aruncat în temniță și supus regimului de exterminare prin înfometare.

Pe mormântul Sfântului Luchian, Sfânta Elena, mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, a ridicat o biserică.