Superstiții de Sfânta Parascheva. Ce este complet interzis pentru femei

Data de 14 octombrie este una dintre cele mai importante pentru credincioși. În această zi este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva, făcătoare de minuni și cea care îndeplinește orice dorință. De-a lungul timpului au apărut o mulțime de superstiții și obiceiuri de care credincioșii țin cont, în special femeile, pentru a se asigura că le merge bine.

Interzis pentru femei de Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători ale acestui an. Pe lângă faptul că trebuie să ne rugăm și să mergem la biserică cu această ocazie, trebuie să ținem cont și de anumite tradiții și obiceiuri. Sunt o mulțime de restricții, în special pentru femei.

Ei bine, se spune că în această zi nu ai voie să coși, să speli haine, să faci mâncare, treburi casnice sau orice altă activitate. În caz contrar, te vei alege cu dureri mari de cap și vei fi urmărită de ghinion mereu. Poți pregăti, însă, merinde pe care să le dai de pomană celor sărmani, pentru sufletele adormiților.

O altă superstiție străveche spune că, printre bucățele pe care femeia le pregătește pentru casă sau pe care le dă de pomană nu trebuie să fie poame în formă de cruce, nuci, castraveți și pepene roșu. Nu se mănânce fructe închise la culoare, pentru că amintesc de sacrificiul martiric.

Femeile care gătesc în această zise vor alege cu arsuri pe mâini, dar și cu negi. Cât despre cele care cos, vor rămâne nemăritate. Nu uita să te rogi în această zi dacă ești însărcinată sau dacă vrei să ai un copil. Se spune că Sfânta Parascheva îți ascultă rugăciunile și îți va da copii sănătoși și o naștere ușoară.

Cele mai importante tradiții
Este bine, totodată, să dai haine de pomană copiilor sărmani, fără părinți, precum și jucării și alte daruri. Cel mai important este ca femeile să țină post, în special cele care au copii și familie. Dacă ele postesc, toți apropiații lor vor fi protejați.

Tradiția spune că icoana Sfintei Parascheva se pune lângă fântâni şi izvoare, întrucât se spune că sfânta e ocrotitoarea şi a apelor, dar şi aducătoare de ploi mănoase. Se mai zice că, adesea, chipul ei apare lângă fântâni sau râuri, acea apă devenind tămăduitoare.