MARE SARBATOARE! Calendar Creștin Ortodox, duminică, 10 octombrie 2021.

Calendar Creștin Ortodox 10 octombrie 2021. Biserica Ortodoxă prăznuiește mai mulți sfinți importanți duminică.

Calendar Creștin Ortodox 10 octombrie 2021. Cine au fost Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia
Sfântul Mucenic Evlampie s-a născut într-o familie creștină și bogată, din părțile Nicomidiei. În tinerețe, el s-a retras în munte și trăia ascuns pentru că în acea vreme creștinii erau prigoniți de împăratul Dioclețian.

Într-o zi, el a ieșit din ascunzătoare pentru a merge să procure mâncare.La o poartă găsește scrisă o poruncă dată de Dioclețian de ucidere a creștinilor. Citind ce scria, Sfântul Mucenic Evlampie a

început să râdă, iar pentru asta a fost prins și dus în fața judecătorului Maxim. El a fost supus unor chinuri grele, însă nu a încetat să se roage la Dumnezeu, care i-a dat putere să reziste.

Când a fost dus în templul lui Ares, Sfântul Mucenic Evlampie a continuat să se roage la Dumnezeu și idolul s-a prăbușit.Văzând această minune, mulți păgâni s-au convertit la creștinism, însă el nu a fost iertat de la chinuri.

Vestea că fratele ei este torturat a făcut-o pe Evlampia să meargă în fața judecătorului și să-și mărturisească și ea credința, pentru a pătimi alături de fratele său.Nereușit să-i determine pe cei doi frați să

renunțe la credință, păgânii i-au dus în afara orașului pentru a-și primi pedeapsa capitală. Sfântul Mucenic Evlampie a sfârșit prin tăierea capului, iar sora sa a murit înainte de a fi ucisă.

Canon de rugăciune către Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia, sora lui
Troparul Sfinţilor Mucenici Evlampie şi Evlampia, sora lui, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru.

Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul al 6-lea.

Irmosul:

Ca pe uscat umblând Isra­el, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind luminaţi cu Razele cele Prealuminate ale Luminii Celei cu Trei Străluciri, biruitorilor mucenici, cereţi luminare, nouă, celor ce cinstim sfântă pomenirea voastră cea pururea prăznuită.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Raze de soare străluceşte cin­stita şi înfrumuseţată prăznuire a mucenicilor şi pururea lu­minează tăinuit marginile pă­mântului cu Puterea Duhului.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu trup tânăr, tare ai biruit mucenice, pe începătorul rău tăţii celei vechi, răbdând chinuri şi foc şi năpădiri de rele, Sfinte Feri­cite Evlampie.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fiind scăpaţi cu adevărat Fecioară Preacurată, de osânda cea strămoşească prin naşterea ta, cu glasuri de cântări te feri­cim pururea noi, credincioşii, ca pe o Maică a lui Dumnezeu. scrie wowbiz.ro