Calendar ortodox 5 octombrie 2021. Trei mari Sfinți sărbătoriți astăzi. Ce rugăciune să rostești către ei

Calendar ortodox 5 octombrie 2021. Sunt trei mari Sfinți sărbătoriți în fiecare an de Biserica Ortodoxă la data de 5 octombrie. Este vorba despre Sfânta Haritina, precum și Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu.

Calendarul ortodox al zilei de marți, 5 octombrie
Ce aflăm din cărțile bisericești despre cei trei Sfinți prăznuiți de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 5 octombrie. În primul rând este important de precizat că sărbătoarea de astăzi este marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce neagră.

Sfânta Haritina a viețuit în timpul împăratului Diocletian (284-305), a rămasă orfană de mică și a fost crescută de creștinul Claudiu. Pentru credința în Hristos a fost supusă la mai multe chinuri. A fost tunsă și i s-au pus cărbuni aprinși pe cap, dar a scăpat nevătămată. Apoi a fost aruncată legată în mare, dar Dumnezeu a scos-o la liman.

Troparul Sfintei Muceniţe Haritina, glasul al 4-lea. Citește cu voce tare aceste rânduri către Sfânta zilei de astăzi. Nu uita să rostești de dimineață Rugăciunile Începătoare și Rugăciunea zilei de marți.

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Haritina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Sfinți sărbătoriți de creștinii ortodocși în a cincea zi din luna octombrie
Tot astăzi sunt sărbătoriți și Sfinții Cuvioși Daniil și Misail. Acești Sfinți pustnici s-au născut în a doua jumătate a veacului al XVI-lea în părţile Olteniei. Încă de mici s-au îndreptat spre credință și au fost doritori de viață sfântă. Ei fac parte din rândul Cuvioșilor sihaștri români, purtători de daruri duhovnicești și luminători prin viețuire sfântă.

Tot astăzi facem pomenirea Sfintei Mucenițe Metodia din Kimolo, a Sfintei Mucenițe Mamelta, a Sfântului Mucenic Dionisie, episcopul Alexandriei și a Sfântului Cuvios Evdochim Vatopedinul (Athos).