Medic roman: “Te ineci in timp real”

Medicul Gabriel Diaconu, aflat in izolare, a postat un mesaj explicit pe pagina sa de Facebook.

“Izolare

Numarul minciunilor in circulatie despre COVID a atins de mult masa critica dincolo de care majoritatea oamenilor repeta cel putin un fragment din teoria conspiratiei, fie ca stie sau nu.
Includ aici oameni care fac mai greu acordul subiect-predicat, dar si absolventi de facultate, inclusiv doctori. Si asta pentru ca pana si cei mai circumspecti dintre oameni raman vulnerabili propriilor umbre, subiectivism sau limita a mintii.

Sa luam, caci e important(a), doua aspecte legate de protectia vaccinala:

i. ”tot faci boala”, respectiv

ii. ”esti la fel de contagios”

….precum un ne-vaccinat.

Prima minciuna nu e chiar o minciuna. Da, vaccinat fiind tot poti face boala. Dar lucrurile nu se opresc aici. Ce fel de boala este COVID? Si cel fel de COVID faci?
Nimeni n-are rabdare sa citeasca pana la capat. COVID inseamna de fapt trei boli. Daca esti vaccinat faci MAXIM una. Daca esti ne-vaccinat risti sa le faci pe toate trei. Dintre care doua au potential mortal.

Prima boala COVID e ”raceala”. Da, pe asta o poti face si daca esti vaccinat, din simplul fapt ca vaccinul nu-ti ”imunizeaza” poarta de intrare, adica nasul si gura. Acolo sunt celule ale sistemului imun specializate si care produc un fel anume de anticorpi, care se numesc IgA. Pe acestia, dar si ”memoria” celulelor imune, nu ii poate sensibiliza decat pasajul prin boala zdravan (lucru pe care, daca ai sa ai rabdare, vei vedea ca nu e chiar o idee buna sa il risti). Vaccinul iti ajuta la formarea de anticorpi anti-S (Spike), care sunt IgG-uri. Nu Ig (imunoglobulina) A-uri. A. G. E o diferenta, si nu doar de alfabet.

Carevasazica daca intra virusul in nas sau in gura, de la caz la caz (functie si de alte variabile), vei putea sa racesti usor. Cam ca mine. Niste muci, un pic de durere de cap, te va ustura in gat, s-ar putea sa ai o tuse un pic uscata (ca doar, na, iti tragi mucii, pleaca muci in plamani, prin trahee si bronhii, ceva inflamatie faci si la destinatie).

A doua boala COVID e tulburarea coagularii prin inflamatie sistemica. Ei, de aici lucrurile difera remarcabil la vaccinat vs non-vaccinat. Pentru ca ne-vaccinatii, chiar daca fac ori ba pneumonie, risca mai mult sa faca tromboze, infarct miocardic (IM), accident vascular cerebral (AVC), uneori in faza acuta a infectiei dar alteori la 2 – 3 luni dupa ce-au trecut prin boala (functie si de alte variabile). Drept urmare daca te vaccinezi, nu e vorba doar de raceala. E vorba si ca iti reduci dramatic riscul de-a face tromboze (sic!). Povestea cu vaccinul Astra Zeneca, de altfel, si cu trombozele post-vaccinale, a fost demontata (tardiv) de un studiu aparut acum cateva luni in Lancet, care a aratat ca vaccinul e doar o roata in mecanismul mult mai complicat al trombozelor fatale respective.

Dar asta e alta discutie.

A treia boala COVID este SARS. Sau sindromul acut respirator sever. ”Sever” e cuvantul cheie aici. SARS nu e doar pneumonie. SARS e o pneumonie cataclismica. Afecteaza tesutul care tine plamanul laolalta pe care il ”inunda” cu substante care nu au ce cauta acolo. Distruge arhitectura plamanului, in mare masura permanent, si lasa niste cicatrice foarte urate daca traiesti sa spui povestea. Sau te omoara. In doar cateva zile de la un plaman intact ajungi sa pierzi 60 – 80% din functia lui respiratorie. Practic te ineci in timp real.

Fata de SARS dat de COVID, vaccinul este foarte protectiv. Atat de protectiv incat scade riscul de ordinul miilor de ori sa faci complicatia fatala a infectiei.

A doua minciuna: esti la fel de contagios si daca te-ai vaccinat, si daca nu te-ai vaccinat.

Fals. Contagiozitatea e proprietatea virusului care se replica activ in organism. Nu e proprietatea ta. Deci SARS-CoV-2 (alpha, beta, gamma, delta) e un virus cu o ”contagiozitate” a lui. De aici lucrurile devin iarasi nuantate.

Organul ”preferat” de virus e plamanul. El face o statie in nas/gat/faringe, unde se da o prima lupta cu imunitatea, dupa care ”il tragi in piept” si acolo incepe de fapt nebunia.

Cu cat mai multe particule virale (”portaj viral”), cu atat mai mare infectiozitatea. Pentru ca il expiri. Pentru ca il stranuti. Pentru ca il tusesti. O persoana vaccinata, vs. non-vaccinata, are un portaj mult mai mic, doar la poarta de intrare, si care il face pe vaccinat mult mai putin infectios, pana la punctul la care, spre exemplu, daca pui doi vaccinati, unul cu Delta in nas celalalt sanatos, maximul care se poate intampla e sa faca amandoi o raceala usoara care dispare in 2 – 3 zile. Iar cu fiecare care ”raceste” portajul e mai mic, sau deloc.

Prin comparatie, la o micro-comunitate de ne-vaccinati, vorbim de cu totul alte incarcaturi virale. Viteza de raspandire a Delta este mult mai mare, i.e. ”contagiozitatea lui”, pana la punctul la care se apropie de cea a varicelei. Strapunge ea prin apararea vaccinala? Da, intrucatva, asa cum am explicat mai sus, respectiv cum o traiesc pe pielea mea acum.

Ce se intampla, in prezent, daca nu aveam vaccin la dispozitie? Oricat de negru ar parea prezentul, si este negru, ce se intampla putea indeplini proportiile unei catastrofe similare unei ciume, sau variolei, sau altor molime care lasa in urma siruri de morti.

Dovada definitiva a beneficiului pe care ti-l da vaccinul anti-COVID, cand e facut de majoritatea oamenilor din comunitate, este cati se imbolnavesc, azi, in tari cu acoperire buna vaccinala vs. cati avem noi, in Romania. Ca iti pasa, ca nu-ti pasa de chestia asta este irelevant.

Ce este relevant este adevarul. Iar adevarul e ca nu faci ”acelasi” COVID daca esti vaccinat, respectiv nu raspandesti la fel de mult daca te-ai imunizat vaccinal”, este mesajul transmis de medicul Gabriel Diaconu.