Calendar ortodox 3 octombrie 2021. Ce este complet interzis în această zi

Luna octombrie este plină de sărbători importante. Data de 3 octombrie marchează o nouă zi mare pentru toți credincioșii. Mai exact, este rememorat un sfânt important, respectiv Sfântul Dionisie Aeropagitul. Află ce nu ai voie să faci în această zi marcată cu cruce roșie.

Sărbătoare 3 octombrie
În calendarul creștin ortodox de duminică, 3 octombrie 2021, este prăznuit Sfântul Dionisie Aeropagitul. El s-a născut în Atena, din părinți păgâni. A fost pasionat de filosofie, iar după ce a finalizat studiile în acest domeniu din Atena, a mers în Egipt pentru a și le desăvârși, pentru că a vrut să primească învățături de la cei mai buni profesori, lucru care i-a și reușit.

Pe când se află aici, Mântuitorul era răstignit pe Cruce la Ierusalim. Norocul lui a fost că aici l-a întâlnit pe Sfântul Pavel și a fost fermecat de cuvintele acestuia, motiv pentru care a decis să facă Botezul. De aici a început drumul său către Mântuire și transmiterea cuvântului Domnului.

El a reușit să convingă mai mulți păgâni să se convertească, după care a fost hirotonit episcop în Atena. A stat doar alături de apostolii lui Hristos și a făcut fapte bune ori de câte ori a avut ocazia. De altfel, a construit o biserică la Paris. Acesta a sfârşit prin a fi decapitat pe vremea împăratului Domițian.

Interzis duminică
Sfântul Dionisie este sărbătorit anul acesta chiar duminica, în mare zi de sărbătoare. Astfel, este important de știut că orice credincios trebuie să participe la Sfânta Liturghie, unde trebuie să fie tăcut, să asculte cu atenție și să se roage.

Duminică este complet interzis să vorbești urât și să te cerți cu oamenii, mai ales în timpul slujbei. Trebuie să ne comportăm frumos și să ne rugăm cu evlavie și bunătate în suflet în această zi Sfântă.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul glasul al 4-lea:

Bunătate învăţându-te şi îmbărbătându-te întru toate, îmbrăcându-te cuviincios cu bun cuget, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; şi cre­dinţa păzind, calea întocmai ai săvârşit, Sfinţite Mucenice Dionisie: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască su­fletele noastre.