Calendar Ortodox 30 septembrie 2021. Marele Sfânt sărbătorit în ultima zi din această lună

Calendar Ortodox 30 septembrie 2021. În ultima zi din luna septembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Grigorie Luminatorul, Apostolul Armeniei. El a fost descendent al unei familii nobile, botezat și crescut în credința creștină. Acest mare Sfânt a avut doi fii pe care i-a hirotonit episcopi, iar unul dintre ei a fost succesorul său la tronul patriarhal al Armeniei.

Cine a fost Sfântul Grigorie Luminatorul
Luna septembrie se încheie cu prăznuirea Sfântului Grigorie Luminatorul. Tradiția credință spune despre acesta că spre sfârșitul vieții sale, Sfântul Grigorie Luminătorul se retrage pentru a duce o viață solitară într-o peșteră din Manyea, în provincia Taran.

Sfântul Grigorie Luminatorul a murit în sălbăticie, după 31 de ani de pastorire. Trupul său a fost găsit de niște păstori care nu îl cunoșteau și au ridicat peste el o movilă de pietre.

A fost primul episcop al Armeniei și încreștinătorul poporului armean. O părticică din moaștele sale se află la Biserica “Sfântul Gheorghe” – Vechi din București.

Paraclisul “Sfântul Ierarh Grigorie Luminatorul, Arhiepiscopul Armeniei”, din Reședința Patriarhală, își sărbătorește pe 30 septembrie, hramul principal.

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei, glasul al 4-lea:

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Ierarhe Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Alți Sfinți sărbătoriți pe 30 septembrie
În ultima zi din luna septembrie, credincioșii ortodocși îi sărbătoresc și pe următorii Sfinți: Sfinte Mucenițe Ripsimia, Gaiani și alte treizeci și două cuvioase mucenițe femei și fecioare, Sfinții celor șaptezeci de mucenici, cărora li s-au tăiat capetele împreună cu Sfânta Ripsimia, Sfântul Mucenic Stratonic și Sfântul Mucenic Mardonie.

Citește și: Rugăciunea zilei de joi

Luna octombrie debutează în Calendarul Ortodox cu o mare sărbătoare marcată cu cruce roșie. Este vorba despre Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare rânduită de biserică în amintirea minunii din Biserica din Vlaherne când Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi.