Devine OBLIGATORIU de la 1 octombrie. Raed Arafat a făcut anunțul. Toți românii trebuie să știe

Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit despre noile măsuri care se aplică pe teritoriul României în vederea combaterii pandemiei de coronavirus.

Certificatul verde a devenit un document indispensabil pentru cetațenii României care vor să iasă la restaurant, la cinema, la pisicină și în alte spații publice. Raed Arafat a vorbit despre certificatul digital care se aplică în zonele în care rata de incidență este mai mare de 3 la mie.

Raed Arafat, despre obligativitatea certificatului verde
Șeful DSU a vorbit despre aplicabilitatea certificatului verde în mai multe localități din România. Acolo unde rata de infectare a depășit pragul de 3 la mia de locuitori, cetățenii pot merge la restaurant, mall și nunți numai dacă prezintă certificatul COVID.

Acesta a mai precizat că este simplu de verificat dacă persoana respectivă a trecut prin boală, a fost testată sau vaccinată, deoarece există o aplicație care poate citi codul QR.
”În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat a vorbit și despre aplicația prin care se poate verifica ce status prezintă persoana respectivă, dacă a fost vaccinată, testată sau dacă a trecut prin boală.

”Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei. Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.

” ,a mai transmis Raed Arafat.

Certificatul verde devine obligatoriu de la 1 octombrie și la Vatican
De la 1 octombrie, pentru a putea intra în Vatican trebuie să prezentați certificatul verde. Totodată, Italia este prima țară din Europa care a impus obligativitatea certificatului verde pentru toți angajații.

”Începând cu 1 octombrie 2021 este permisă intrarea în Vatican exclusiv cu certificatul verde european sau cu un test COVID-19 negativ”, se arată în decizia luată de Comisia Pontifică pentru statul Vatican.