Calendar ortodox 27 septembrie 2021. Citește această rugăciune puternică a Sfântului Antim Ivireanul către Maica Domnului

Calendar ortodox 27 septembrie 2021. Pentru credincioșii ortodocși, această săptămână începe cu o sărbătoare marcată în calendar cu o cruce neagră. Este zi închinată Sfântului Antim Ivireanul, iar Biserica Ortodoxă îndeamnă la rugăciune. Vă prezentăm câteva informații pe care fiecare credincios ortodox ar trebui să le cunoască despre Sfântul sărbătorit astăzi și despre viața lui pe Pământ.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de luni, 27 septembrie 2021
Sfântul Antim Ivireanul s-a născut în anul 1650 și a fost de neam georgian (ivirean) de unde și numele de Ivireanul. După ieșirea din robia turcă, Sfântul Antim a învățat caligrafia, pictura, sculptura, precum și limbile greacă, arabă, turcă.

Acest mare Sfânt a fost adus în Țara Românească în jurul anului 1690 de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, iar în anul 1691 a devenit conducătorul tipografiei din București.

Citește și: Începe-ţi săptămâna cu Rugăciunea zilei de luni

Ulterior în anul 1705, Sfântul Antim Ivireanul a fost ales episcop al Râmnicului, iar în 1708 a devenit mitropolit al Țării Românești.

Sfântul Antim Ivireanul a tipărit 30 de cărți în Limba greacă, 22 în Limba română, o carte în Limba slavonă, 6 slavo-romane, 2 greco- arabe, o alta greco-romană și una greco-slavo-romană. Toate aceste cărți au fost tipărite la București, Snagov, Râmnic și Târgoviște.

Rugăciunea Sfântului Antim Ivireanul către Maica Domnului
Sfântul Antim Ivireanul avea o rugăciune puternică dedicată Maicii Domnului pe care o rostea pentru a-i cere ajutorul. Iată cum i se adresa acest mare Sfânt celei care a dat naștere Mântuitorului Iisus Hristos.

Stăpână de Dumnezeu Născătoare, împărăteasa cerului și a pământului, cinstea și slava creștinilor (…) Dă-ne mână de ajutor, Fecioară, că pierim. Îndură-te de noi, că pe tine te avem ajutătoare și la tine nădăjduim să-L îmblânzești pe Fiul tău cu rugăciunile tale preaputernice și nebiruite, ca să-Și întoarcă spre noi mila Sa cea bogată. Și pe toți să ne învrednicească a ne păstra viața cinstită și fără de prihană, pentru ca noi cu o gură și cu o inimă pe El pururea să-L mărim, iar ție să-ți zicem: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine!. Amin.

Tot pe data de 27 septembrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește și pe Sfinții Mucenici Calistrat și Epiharia, Sfinții Apostoli Marcu, Aristarh și Zinon, Sfântul Cuvios Ignatie, Sfinții Mucenici Filimon, episcopul, Fortunian, Sfânta Mucenițe Gaiani și 15 mucenici.