A murit Ion Dobran, ultimul as al aviației românești din al Doilea Război Mondial. A avut o viață de poveste

România a fost lovită de multe tragedii în ultima vreme și a pierdut persoane importante, valori ale acestei țări. Astăzi primi o nouă veste dureroasă atât pentru aviația română și aviatori, cât și pentru toți românii. Anunțăm cu mare tristețe în suflet că a murit Ion Dobran, ultimul as al aviației românești din al Doilea Război Mondial.

Doliu în lumea aviației
România este în doliu, după ce generalul-locotenent Ion Dobran, unul dintre piloții Armatei Române din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a murit. Acesta s-a stins din viață vineri, 24 septembrie, chiar în urmă cu câteva ore. Marele reprezentant al aviației române ne-a părăsit la venerabila vârstă de 102 ani.

Anunțul trist a fost făcut de către Ministerul Apărării Naționale, care a notat că este o „zi de doliu pentru Armata României” și a enumerat câteva dintre multele reușite ale veteranului care a devenit un simbol și model pentru generațiile care urmează.

„Veteran aviator și erou al celui de-al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent Ion DOBRAN a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare. Veteran aviator, erou al celui de-al Doilea Război Mondial, general-locotenent Ion Dobran a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii”, a transmis Ministerul Apărării pe pagina de Facebook.

Încă de mic, Ion Dobran a fost atras de avioane. Obișnuia să își confecționeze singur tot felul de nave cu care se juca mereu. Ulterior, a devenit absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941. Soarta l-a ajutat să-și îndeplinească visul și a ajuns să lupte împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944. Meritele sale pentru țară sunt notabile și nimeni nu le va uita.
În toți anii săi de activitate a ajuns la 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave, demonstrând că este un adevărat luptător, dar și că Dumnezeu l-a iubit și a vrut să-l țină în viață pentru a face bine acestei țări.