Sfântă Mare sărbătorită vineri. Calendar ortodox 24 septembrie

În această zi de vineri, pe 24 septembrie 2021, creștin ortodocșii sărbătoresc o mare sfântă pomenită în calendarul bisericesc. Este vorba despre Sfânta Mare Muceniță Tecla, cea întocmai cu apostolii, este prima femeie care a pătimit pentru credinţa ei în Hristos.

Cine a fost Sfânta sărbătorită pe 24 septembrie
Ea l-a cunoscut pe Hristos în predica sfântului Apostol Pavel când acesta predica în Iconium, în casa lui Onisifor, vecinul Teclei. Ea a hotărât să trăiască în feciorie pentru ca trupul ei să devină templu al Duhului Sfânt. E a rupt logodna cu Tamirie care o iubea cu pasiune şi a refuzat să se mai mărite. Pentru ca să se răzbune, împreună cu mama lui, Tamirie a lansat zvonuri despre Pavel că ar fi vrăjitor şi astfel a fost întemniţat, biciuit şi mai apoi alungat din cetate, iar sfânta Tecla a fost condamnată la moarte prin ardere pe rug. La ora execuţiei s-a stârnit furtună mare şi inundaţii, sfânta a reuşit să evadeze şi să se alăture sfântului Pavel în Antiohia. Aici, un tânăr bogat şi desfrânat pe nume Alexandru s-a îndrăgostit de frumuseţea ei şi ar fi vrut să o aibe de amantă.

Lovindu-se de refuz a pârât-o că este creştină şi a fost aruncată fiarelor sălbatice care nu s-au atins de ea. S-a întors în patria sa unde Tamirie murise, dar mama ei refuza creştinismul aşa că a plecat în Seleucia în pustie unde s-a nevoit multă vreme într-o peşteră. Acolo, după ce a rezistat la multe şi grele ispite s-a făcut cunoscută prin multe tămăduiri minunate. Vracii păgâni, din invidie pentru vindecările ei au trimis tineri desfrânaţi ca să o ispitească şi să o piardă dar Tecla a intrat într-o stâncă ce i-a fost şi adăpost şi mormânt.