Copiii între 6 și 12 ani, scutiți de certificatul verde, iar persoanele vaccinate scapă de carantina de noapte

Guvernul a eliminat măsura prin care copiii cu vârste între 6 și 12 ani vor trebuie să prezinte certificatul verde, în anumite locații. De asemenea, nu mai este necesară carantina pe timp de noapte pentru persoanele vaccinate.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, joi, Hotărârea numărul 73, prin care s-au modificat anumite prevederi la hotărârea de săptămâna trecută, referitoare la regulile anti-Covid.

Prin noua Hotărâre, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani, prin care vor trebui să ateste testarea negativă de Covid, pentru a avea acces în anumite locații.

”Se propune creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani”, se arată în document.

De altfel, se va elimina carantina de noapte pentru persoanele imunizate, iar magazinele vor sta deschise și după ora 18:00 în localitățile unde incidența depășește peste 4 la mie. În schimb, se vor închide după ora 18:00 dacă rata de infectare trece de 6 la mie. Regula se aplică în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.