Calendar ortodox 23 septembrie 2021. Cele mai importante tradiții de Sfântul Ioan Botezătorul

Luna septembrie are o mulțime de sărbători importante. La data de 23 septembrie mai are loc încă un eveniment mare pentru credincioși. Mai exact, în această zi de joi pomenim Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, o sărbătoare extrem de importantă pentru toți creștinii.

Sărbătoarea zilei de 23 septembrie

În data de 23 septembrie 2021 este pomenită de Biserica Ortodoxă, Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, care a fost vestită de Sfântul Arhanghel Gavriil lui Zaharia, soțul Elisabetei. Este o sărbătoare mare, importantă, extrem de cunoscută.

Biserică a închinat lui Ioan șase sărbători: Zămislirea lui (23 septembrie), Nașterea (24 iunie), Soborul lui (7 ianuarie), Tăierea Capului (29 august), Prima și a două aflare a capului lui (24 februarie) și A treia aflare a capului (25 mai).

Zaharia și Elisabeta erau doi părinți vârstnici care sufereau din cauza faptului că nu puteau avea copii, deși s-au rugat neîncetat. Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit lui Zaharia, în timp ce slujea la templu, că soția sa Elisabeta va da naștere unui copil sănătos, lucru ce nu l-a putut crede sub nicio formă, pentru că îi murise orice speranță. Din acest motiv a rămas mut până la punerea numelui fiului său, căruia i-a spus apoi IOAN.

Cu ocazia acestei zile trebuie să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Nașterea Sf Ioan Botezătorul este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, iar oamenii și-au fixat mai multe superstiții.

Se spune că nu se calcă, nu se spală și nu se fac treburi casnice în această zi. Nu trebuie să mergi la câmp să muncești pământul, pentru că se spune că vei suferi un accident grav sau utilajele pe care le folosești se vor strica.

Se spune că orice copil se naște pe 23 septembrie trebuie să primească numele Sfântului Ioan, care îl va proteja mereu. Acest nume îi va aduce mult noroc și îl va feri de boli grele.

Tradiția mai spune și că ar fi bine să ținem post în această zi, mai ales dacă purtăm numele Sfântului. Astfel, evită alimentele pe bază de carne, lapte sau ouă.

Rugăciune pentru copii

Cu ocazia acestei zile importante este bine să rostim o rugăciune extrem de puternică. Este dedicată în special copiilor și are puterea de a-i proteja pe aceștia. Rostește aceste cuvinte dacă ești mamă și vrei să te rogi pentru copiii tăi pentru a fi sănătoși, protejați și mereu pe calea cea dreaptă.

„Auzi-ne pe noi, Milostive şi Puternice Doamne, ca prin rugăciunile noastre să se reverse harul Tău asupra noastră. Fii milostiv, Doamne, adu-Ţi aminte de porunca Ta, ca să se înmulţească neamul creştinesc, şi fii nouă ocrotitor milostiv, ca să se păstreze prin puterea Ta ce ai rânduit Tu. Tu ai făcut cu puterea Ta din nimic şi ai pus început lumii, l-ai făcut pe om după chipul şi asemănarea Ta şi ai sfinţit Taina Căsătoriei prin care se preînchipuie taina unirii lui Hristos cu Biserica.

Auzi-ne pe noi, Milosârde, pe robii Tăi care suntem uniţi prin Taina Căsătoriei şi cerem ajutorul Tău, revarsă mila Ta asupra noastră, ca să vedem pe fiii fiilor noştri până în neamul al treilea şi chiar al patrulea şi să ajungem până la adânci bătrâneţi şi să se învrednicească de Împărăţia Cerurilor prin Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvin toată slava, cinstea şi închinăciunea împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt în vecii vecilor. Amin„