Calendar ortodox 20 septembrie 2021. Sărbătoare mare la români luni

Săptămâna aceasta începe cu evenimente mari încă din prima zi. Luni, 20 septembrie, este sărbătorit marele Sfânt Eustatie cu cei doi fii: Agapie și Teopist. În această zi trebuie să ne rugăm și să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri pentru a ne merge bine.

Sfântul Eustatie, 20 septembrie
La data de 20 septembrie, în fiecare an, este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Eustatie, cu cei doi fii: Agapie și Teopist, conform calendarului ortodox. Tot astăzi îi cinstim pe Sfântul Ierarh Meletie, episcopul Ciprului și Cuviosul Ioan Criteanul.

Sfântul Eustatie Plachida a fost unul dintre cei mai buni generali ai împăratului Traian. Acesta a avut o viziune măreață când se afla într-o pădure, în care i s-a arătat Dumnezeu. Atunci a decis că ar fi bine să devină creștin și să primească sfântul botez alături de toată familia.

După primirea botezului, Eustatie, dorind să mulțumească lui Dumnezeu, s-a întors în locul din pădure unde a avut loc teofania. Dumnezeu l-a îndemnat atunci să nu-i fie frică de nimeni și să arate tuturor că este credincios.

Dumnezeu l-a testat atunci, dar el a picat testul. Au început să se abată asupra lui multe greutăți și atunci a decis să fugă de acasă. A fost îndepărtat de familie, dar, ulterior, și-a regăsit credința. Chiar dacă i s-a promis că va fi repus în funcția din armată, nu a renunțat la iubirea față de Dumnezeu, fapt pentru care a fost supus torturilor și s-a învrednicit de moarte martirică împreună cu soția și fiii săi.

Tradiții în ziua de luni
În ziua de luni este bine să ținem cont cu sfințenie de mai multe tradiții și obiceiuri pentru a ne asigura că ne va merge bine. Lunea este ziua unor noi începuturi, trebuie să fie o zi plină de energie, să iei decizii bune și să te înțelegi bine cu toată lumea. Dacă te cerți cu cineva, așa îți va merge mereu.

Românii încep orice lucru și activitate lunea. Se spune că este început marți sau sâmbătă nu va ține niciodată. Nu este bine să pleci la drum în aceste zile deoarece te vei întoarce acasă cu treaba nerezolvată.

Dacă dai bani cu împrumut luni sau iei, vei fi sărac și niciodată nu vor mai trage la tine. În plus, nu este bine să dai nimic din casă, deoarece așa îți vei da și norocul și sporul din gospodărie.