Calendar ortodox 20 august. Sărbătoare importantă pentru toți credincioșii

Ziua de 20 august este una cu totul specială pentru credincioși. În această zi de vineri ,este sărbătorit Sfântul Proroc Samuel, trimis de Dumnezeu să predice pocăință. Tot atunci mai sunt pomeniți și sfinții treizeci și șapte de Mucenici, Sfinții Mucenici Sever și Memnon Chendirionul și Sfântul Mucenic Luchie Sfetnicul.

Sărbătoare 20 august

Sfântul Samuel este fiul lui Elcana și al Anei proorocita. Ana mai avea o soră cu mulți copii, dar ea nu reușea deloc să devină mamă. După multe rugăciuni și fapte bune pe care le făcea cu tot sufletul, Ana a născut un fiu, pe Samuel. La vârsta de doar 12 ani, tânărul slujea deja pe Dumnezeu și ducea mai departe Cuvântul Lui.

Dumnezeu l-a alea tocmai pe Samuel să facă Voia Lui și așa l-a trimis înaintea poporului ca să le predice pocăință. După mult timp în care tot oamenii ascultau vorbele sale și luau aminte, la bătrânețe, ei i-au cerut lui Samuel să le aleagă un rege care să îi protejeze după ce el nu va mai fi.

Samuel a încercat să le explice tuturor că doar Dumnezeu îi protejează mai bine decât orice rege și nu au nevoie de vreun conducător. Pentru că poporul a insistat, Samuel l-a ales rege pe Saul, dar din cauza unor fapte păcătoase, acesta a fost dat deoparte de Dumnezeu și așa îl va unge rege pe David, de care oamenii au fost mulțumiți.

Sfântul Samuel făcea minuni

Ajuns la adânci bătrâneţi, Sfântul Proroc Samuel s-a săvârşit în pace și a mers la cele sfinte, alături de Domnul. A fost iubit de Acesta și de aceea a fost înzestrat cu darul de a face minuni. Toți apelau la ei, mai ales cei bolnavi, cei bătuți de soartă, care nu aveau ce pune pe masă și cărora Samuel le dădea din puținul lui.

În ziua de vineri în care este sărbătorit, este bine să ținem post și să ne rugăm la Sfânt să ne ajute cu tot ce avem nevoie, pentru că nu ne va lăsa.

Troparul Sfântului Proroc Samuel, glasul al 2-lea:

A prorocului Tău Samuel pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Pe voievozii cei tari…

Stih: Sfinte Prorocule Samuel, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel ce eşti odrasla celei sterpe, Înţelepte Proroc Samuel, învredniceşte sufletul meu cel sterp să odrăslească bună rodirea bunătăţilor, prin rugăciunile tale; ca să laud cu sfinţite cântări purtătoare de lumină prăznuirea ta.

Stih: Sfinte Prorocule Samuel, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel ce a rupt pântecele Sarei de demult, rugăciunea Anei arătat a împlinit-o şi pe cea neroditoare, de roadă umplând-o cu darul, bine te-a voit pe tine, Sfinte Prorocule Samuel, ca o stea a răsări dintr-însa.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.