Temperaturi de foc, ploi și vijelii începând de azi. Medicii trag un semnal de alarmă: ce ni se poate întâmpla

Săptămâna începe cu noi coduri de vreme caniculară, însă își fac simțită prezența și ploile, în cea mai mare parte a țării. Avem, în continuare, parte de temperaturi de foc. Nu degeaba luna iulie este considerată luna lui cuptor. Luni, 19 iulie, meteorologii au emis o atenționare meteorologică cod galben și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Detaliem în cele ce urmează.

Atenționare meteorologică cod galben de instabilitate atmosferică
Este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată valabil 24 de ore, în intervalul 19 iulie ora 10.00, 20 iulie ora 10.00.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Medicii trag un semnal de alarmă – cum ne afectează temperaturile de foc
Temperaturile extrem de ridicate ne pot aduce probleme de sănătate. În primul rând ele reprezintă un stres pentru organism și este cunoscut faptul că cei mai afectați sunt copiii, vârstnicii și persoanele cu boli cronice.

Medicii trag un semnal de alarmă să ne ferim, pe cât putem, de căldură și să bem foarte multă apă.

Unii pacienţi devin lipotimici, scade tensiunea arterială, dezvoltă edeme și chiar pierderea stării de conştientă. Odată cu transpiraţia se pierd lichide şi minerale. Organismul are nevoie de aceste lichide şi minerale, de aceea este nevoie să bem toată ziua cantităţi mari de apă, a declarat Diana Cimpoeșu, medic șef UPU Smurd Iași.

Cod portocaliu de ploi abundente
Cea mai mare parte a țării este sub cod portocaliu de ploi abundente începând de luni, 19 iulie, de la orele 14.00 până marți, 20 iulie, orele 10.00.

Meteorologii anunță că în zonele de munte, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară și în cursul nopții de luni spre marți, 19/20 iulie, și în Banat, cea mai mare parte a Olteniei și în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35-50 l/mp și izolat peste 60-80 l/mp.

Atenționare meteo de ploi și vijelii pentru 20 și 21 iulie
Specialiștii ANM au emis o atenționare meteo de instabilitate atmosferică temporar accentuată care intră în vigoare pe 20 iulie la ora 10.00 și expiră pe 21 iulie la ora 12.00.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în nord, nord-est, centru și în sud-est, precum și în zonele de munte. De asemenea, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 50-70 l/mp.